Nieuwe leerschool voor slimme aanpak van overvol energienet
De Radboud Universiteit zet samen met netbeheerder Alliander een nieuw cursusprogramma in de markt om samen de problemen met het energienet aan te pakken.
Noelle Aarts op partner event Land van Cuijk Boert Bewust
Noelle Aarts sprak op het partnerevent en vijfjarig jubileum van Land van Cuijk Boert Bewust vrijdag 4 oktober.
ISiS verwelkomt wetenschapsjournalisten en – communicatoren
Op vrijdag 4 oktober verwelkomde ISiS een groep wetenschapsjournalisten en -communicatoren en andere geïnteresseerden voor een evenement in samenwerking met VWN.
Publicatie over veelvoud in het concept van validiteit
Het artikel “Multiple Historic Trajectories Generate Multiplicity in the Concept of Validity” door Yingying Han, is gepubliceerd.. Het artikel is het resultaat van Yingying’s promotieonderzoek naar de filosofische analyse van validiteit.
Call for papers: themanummer van het Journal for General Philosophy of Science
Call for papers: Karim Bschir (St. Gallen) and Simon Lohse (Nijmegen) are guest-editing a special issue of the Journal for General Philosophy of Science.
Jing Wang verdedigt proefschrift
Op 21 juni heeft Jing Wang met succes haar proefschrift ‘Listing Quality: Navigating Journal Valuation Practices in the Chinese Science System’ verdedigd.
Publicatie over filosofische aspecten van de synthetische cel
“Understanding, virtually: How does the synthetic cell matter?” is het nieuwste resultaat van Daphne Broeks's promotieonderzoek naar de filosofische aspecten van de synthetische cel.
Nieuwe publicatie over Kunstmatige Intelligentie en Wetenschappelijke Begrip
Deze publicatie van het project “Machine learning in science: bridging the gap between data and understanding”, door Kristian González Barman, Sascha Caron, Tom Claassen en Henk de Regt, werpt licht op hoe AI wetenschappelijk begrip kan genereren.
Radboudianen ontvangen Koninklijke onderscheidingen
Zeven medewerkers van de Radboud Universiteit en het Radboudumc ontvangen ter gelegenheid van Koningsdag een Koninklijke onderscheiding vanwege hun uitzonderlijke wetenschappelijke en/of maatschappelijke verdiensten.
Lotte Krabbenborg in Commissie onderzoek niet-humane primaten
Lotte Krabbenborg (Institute for Science in Society, FNWI) is lid van commissie die onderzoek gaat doen naar de mogelijkheden voor verlaging van het aantal proeven op niet-humane primaten.
NWO-project over verantwoord opschalen voor digitale innovatie
Lotte Krabbenborg, co-PI van het NWO-project over verantwoord opschalen voor digitale innovatie in de geestelijke gezondheidszorg. Het project wordt uitgevoerd door een breed consortium onder leiding van prof. dr. Wouter Boon.
Promovendus Radboud Universiteit in de Forbes 30 Under 30 lijst
Promovendus Stefan Gaillard is geselecteerd als een van Forbes Europe's 30 Under 30 in de categorie Wetenschap & Gezondheidszorg. Gaillard ontving de eer vanwege zijn rol bij het oprichten van het tijdschrift Journal of Trial and Error.
Nieuwe publicatie over dynamiek en afhankelijkheden in regionale samenwerking
De nieuwe open access publicatie van onze collega's Sabine Baumgarten, Noelle Aarts, Lotte Krabbenborg en co-auteur Jan Fliervoet biedt inzichten in de temporele en relationele dynamiek van multi-stakeholder samenwerking op regionaal niveau.
De natuur: onze hoop in barre tijden, schrijft Noelle Aarts
Natuur is in de problemen, zeggen de mensen. Nou, nee, zeggen anderen, de natuur redt zich wel. Zoals een bollenteler te kennen gaf: “Kwetsbaar? Je wilt niet weten wat ik moet spuiten om de natuur er onder te houden”.
Zijn wetenschappelijke artikelen altijd betrouwbaar?
Willem Halffman onderzoekt hoe wetenschap werkt en vond daarbij dat niet alle gepubliceerde wetenschappelijke artikelen op een eerlijke manier tot stand komen. Hoe komt dit en hoe zorgen we ervoor dat wetenschappelijke literatuur wél betrouwbaar is?
Henk de Regt in podcastserie Grote Vragen
In een aflevering van de podcastserie Grote Vragen van het Rijksmuseum Boerhaave stelt wetenschapsfilosoof Henk de Regt dat onderzoek naar het einde van het heelal de grenzen van wetenschap onderzoekt.
Nieuwe publicatie over hoe epistemische conflicten te ontstijgen
In hun nieuwe publicatie in Humanities and Social Sciences Communications stellen Simon Lohse en Stefano Canali manieren voor om epistemische conflicten aan de interface tussen wetenschap en samenleving te overwinnen.
Nieuw Onderwijsinstituut voor Inter- en Transdisciplinaire Educatie is startschot voor samenwerking
Per 1 januari 2024 is het nieuwe Onderwijsinstituut voor Inter- en Transdisciplinaire Educatie gestart aan FNWI, met als onderwijsdirecteur dr. Luca Consoli. Waar dient het instituut voor en wat zijn de toekomstplannen?
Herstellen van verbinding met natuur en anderen essentieel voor duurzaamheid
In het hoofdstuk “Socio-ecological Reflections for a Sustainable Society”, van de “Designing Environments” boekenserie, benadrukt Noelle Aarts de cruciale noodzaak om opnieuw verbinding te maken met de natuur en anderen.
Podcast “Natuurkunde en Filosofie” met Henk de Regt
Deze podcast bevat een interview met Henk de Regt door Jan van Riswick, over de interactie tussen natuurkunde en filosofie.