Nieuwsoverzicht

Resultaat 1 - 20 van 34 resultaten
 • Universitair docent Bernard van Gastel en projectleider van het PEP-team Joep Bos-Coenraad

  De 5 focusgebieden van NOLAI

  Bij NOLAI ontwikkelen we nieuwe kennis in onze zogenaamde vijfhoek: vijf focusgebieden die kennis delen vanuit verschillende disciplines. Zo onderzoeken we samen de ethische, sociale en maatschappelijke gevolgen van AI in het onderwijs.

 • Johan Jeuring en Serge Thill in gesprek over de technologie van AI in onderwijs op het NOLAI Event

  NOLAI Wrap Up

  We nodigen je graag uit om gezamenlijk het schooljaar af te sluiten. Partners van NOLAI en geïnteresseerden uit onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven zijn welkom op 27 juni 2024 op Landgoed Brakkesteyn, voor een inspirerende ontmoeting met NOLAI.

 • NOLAI teacher in residence, Kevin van der Pol

  Kevin van der Pol aan het woord

  Kevin van der Pol is leraar Nederlands. Daarnaast is hij ICT-innovator. Sinds november 2022 is Kevin Teacher in Residence bij NOLAI en zet hij zich in voor de directe verbinding tussen de onderwijspraktijk en het wetenschappelijk onderzoek.

 • Logo Maand van AI 2024

  NOLAI Webinars in de Maand van AI

  Tijdens de Maand van AI kun je bij NOLAI deelnemen aan 3 webinars: AI technologie en data in onderwijs (11 juni), Ethische kwesties rondom AI in onderwijs (18 juni), en Onderwijskundig onderzoek over AI in onderwijs (20 juni). Schrijf je nu in!

 • Carla Haelermans en Eliane Segers in gesprek over het focusgebied Pedagogiek & Didactiek

  Focusgebied uitgelicht: Pedagogiek & Didactiek

  Bij NOLAI ontwikkelen we AI-toepassingen voor problemen in het onderwijs. Carla Haelermans en Eliane Segers waken er vanuit hun focusgebied Pedagogiek & Didactiek voor dat daarbij steeds de pedagogisch-didactische gedachtegang wordt gevolgd.

 • Logo Maand van AI 2024

  Maand van AI in onderwijs in het teken van verkennen, veranderen en verbinden

  Ook dit jaar staat juni weer in het teken van AI in onderwijs. De hele maand worden er weer tal van gratis events georganiseerd, door het hele land én online. Inspiratie gegarandeerd! Mede mogelijk gemaakt door NOLAI!

 • Teacher-in-Residence Kevin op de vraagarticulatiesessie van NOLAI bij de regiobijeenkomst van de VO-raad

  Vraagarticulatiesessie voor schoolleiders

  NOLAI gaf op een regiobijeenkomst van de VO-raad een vraagarticulatiesessie. Welke thema’s spelen er bij schoolleiders op het gebied van AI in onderwijs? En hoe gaat zo’n vraagarticulatiesessie nu precies in zijn werk?

 • Carla Haelermans in het discussiepanel Generatieve AI en impact op onderwijs, op IPON24

  NOLAI op IPON – Part II

  Op 28 en 29 februari vond IPON 2024 plaats. Vakbeurs IPON is een landelijk evenement op het gebied van onderwijsinnovatie en ICT. Er was veel aandacht voor AI in onderwijs. Uiteraard was NOLAI ook aanwezig op IPON. Bekijk het fotoverslag hieronder.

 • Universitair docent Marthe Stevens, trekker van het focusgebied Ethiek bij NOLAI

  Focusgebied uitgelicht: Ethiek

  Binnen NOLAI zorgt het focusgebied Ethiek ervoor dat we ons niet alleen richten op welke technologie we kúnnen ontwikkelen, maar dat we ons ook afvragen: moeten we dit wel wíllen? We spraken met Marthe Stevens, trekker van het focusgebied Ethiek.

 • Hoogleraar onderwijseconomie Carla Haelermans geeft een keynote over AI op IPON 2024

  NOLAI op IPON - Part I

  NOLAI was aanwezig op IPON 2024. IPON is een vakbeurs op het gebied van onderwijsinnovatie en ICT. Hoogleraar onderwijseconomie Carla Haelermans, bij NOLAI verbonden aan het focusgebied Pedagogiek en Didactiek, gaf de keynote ‘Maakt AI alles beter?

 • Co-creatiemanager Ramon Moorlag geeft uitleg over project Generatieve AI aan docenten en medewerkers van Quadraam

  Project Generatieve AI gestart met Quadraam

  Eind januari vond de kick-off plaats van het co-creatieproject Generatieve AI en/in onderwijs. In het project onderzoeken we hoe het onderwijs regie kan houden over het leren en onderwijzen bij het gebruik van generatieve AI.

 • Teacher in Residenct Kilian Geryszewski

  Kilian Geryszewski aan het woord

  Kilian Geryszewski is leraar in het basisonderwijs. Sinds september 2022 werkt hij als Teacher in Residence (TiR) bij NOLAI. Met zijn voeten in de klei en zijn neus in de boeken: dit is wat het inhoudt om Teacher in Residence te zijn bij NOLAI.

 • Co-creatiemanager Annelies Wiggers geeft een presentatie over NOLAI tijdens de kick-off van project VIAT

  Project VIAT gestart met Lucas Onderwijs en IRIS Connect

  Eind januari vond de kick-off plaats van het co-creatieproject VIAT (Video Interactie Analyse Tool). In dit project onderzoekt NOLAI met Lucas Onderwijs en IRIS Connect hoe AI docenten in het VO kan helpen bij het reflecteren op onderwijssituaties.

 • Bernard van Gastel, universitair docent Duurzame digitalisering, en Joep Bos-Coenraad, projectleider en softwareontwikkelaar bij het PEP-team

  Focusgebied uitgelicht: Duurzame Data

  NOLAI werkt samen met scholen om te onderzoeken hoe slimme technologie het onderwijs kan ondersteunen. We spraken met Bernard van Gastel en Joep Bos Coenraad over het waarborgen van de privacy, security en duurzaamheid van data.

 • Delegatie aan het werk bij NOLAI

  We hebben nog een hoop huiswerk te doen rondom AI in onderwijs

  Bij NOLAI werken scholen, bedrijven en wetenschappers samen om de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren met AI. Die samenwerking is cruciaal. Daar weten onze teachers in residence alles van.

 • Delegatie op bezoek bij NOLAI (groepsfoto)

  Nationaal Groeifonds en ministeries OCW en EZK bezoeken NOLAI

  Een delegatie vanuit het Nationaal Groeifonds en de ministeries OCW en EZK trotseerde donderdag 18 januari de sneeuw voor een bezoek aan NOLAI (Nationaal Onderwijslab AI) in Nijmegen.

 • Inge Molenaar ontmoet onderwijsminister Mariëlle Paul en EC ambtenaar Maurits-Jan Prinz voorafgaand aan de European Education Summit 2023 in Brussel

  Inge Molenaar in AI-panel op Onderwijstop in Brussel

  Op 30 november vond de 6e European Education Summit plaats in Brussel. NOLAI-directeur Inge Molenaar was aanwezig en leverde een bijdrage aan het AI-panel “The future of education in an Artificial Intelligence-driven world”.

 • Professor Johan Jeuring, trekker van het focusgebied Technologie voor AI in onderwijs bij NOLAI

  Focusgebied uitgelicht: Technologie voor AI in onderwijs

  AI-tool ChatGPT wordt door heel veel leerlingen gretig gebruikt, tot ongenoegen van veel leraren. Maar AI kan juist ook de leraar ondersteunen. Welke technologie is daarvoor nodig? We vroegen het aan professor Johan Jeuring.

 • Deelnemers NOLAI event

  Project mAIchart gestart met Lucas Onderwijs, Stichting VierTaal en Scala

  In oktober vond de kick-off plaats van het project mAIchart. In dit project onderzoeken we samen met Lucas Onderwijs, Stichting VierTaal en Scala hoe AI leraren kan ondersteunen bij het rekenonderwijs op de basisschool.

 • In gesprek met wetenschappers

  Waardevolle ontmoetingen op eerste verjaardagsfeest van NOLAI

  Op een stormachtige donderdagmiddag in november verzamelden partners en andere geïnteresseerden zich op landgoed Brakkesteyn in Nijmegen. Ook alle NOLAI-medewerkers trotseerden natuurlijk de herfststorm om de eerste verjaardag van NOLAI te vieren.