Albert & Theo: een bijzondere vriendschap (Expositie)

Universitair hoofddocent en Amerikanist Mathilde Roza en master Historical Studies studente Jasmijn Janssen hebben samengewerkt aan de tentoonstelling 'Albert en Theo: een bijzondere vriendschap'. De expositie is tijdelijk te zien bij het Vrijheidsmuseum tot en met 9 april 2023.

Naar schatting vochten 45.000 inheemse-Amerikaanse soldaten mee in de Tweede Wereldoorlog. Tientallen van hen vochten tijdens Operation Market Garden in en rondom Nijmegen. Eén van hen, Albert Tarbell (Mohawk), sloot in september 1944 een vriendschap met een 15-jarige Nijmeegse jongen, Theo Smolders. De tentoonstelling 'Albert en Theo: een bijzondere vriendschap' vertelt het verhaal van hun oorlogservaringen in Nijmegen én van hun vriendschap. Mathilde Roza licht toe: "Dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog veel jonge mannen voor onze vrijheid vochten die zelf hun vrijheid verloren door de kolonisatie van hun land, is een verhaal dat verteld moet worden."

De expositie geeft daarnaast ook informatie over inheems-Amerikaanse soldaten en de culturele achtergrond van Albert Tarbell. De zoon van Albert, Mike Tarbell, vertelt hierover: "Wat een prachtig verhaal om met de wereld te delen, dat we, onafhankelijk van onze huidskleur, vriendschappen kunnen smeden, zelfs in de allermoeilijkste momenten, die de hele wereld overbruggen en een leven lang duren."

Albert & Theo: een bijzondere vriendschap (Expositie)

Je kunt de tentoonstelling bezoeken in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek tot en met 9 april 2023. Voor meer informatie over de expositie kun je naar de website gaan van het Vrijheidsmuseum of klikken op onderstaande rode button.

MEER INFORMATIE

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Faculteit der Letteren