Als jij niet ingrijpt, grijpt waarschijnlijk niemand in

‘Als jij niet ingrijpt, grijpt waarschijnlijk niemand in’. Een wijze les uit zijn eerste baan bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) inspireerde Frank Tebbe, alumnus Politicologie en Communicatiewetenschap, voor de rest van zijn leven. Inmiddels is hij actiecoördinator bij Giro 555, mede-initiator van ‘Namens de Familie’ en betrokken bij de Impact Fair in de Jaarbeurs in Utrecht. Een bezige bij én een optimist die graag een maatschappelijke bijdrage levert.

Portret Frank Tebbe

Naam

Frank Tebbe

Huidige functie

Actiecoördinator Giro 555, mede-initiator ‘Namens de Familie’ en meer

Vooropleiding

Master Politicologie/Master Communicatiewetenschap

Waarom heb je voor de studie Politicologie gekozen? 

“Eigenlijk was ik vooral geïnteresseerd in de werking van de massamedia, zoals dat toen heette. Daarom wilde ik communicatiewetenschap gaan studeren en dat kon destijds alleen in Amsterdam en in Nijmegen. Geboren en getogen in Woerden was Amsterdam een logischer keuze geweest, maar Nijmegen raakte me direct: de stad, de mensen, de sfeer op de campus, de omgeving. In een Franciscaner klooster in de Vermeerstraat kon ik een kamer op zolder krijgen, dat hielp ook.”

“Communicatiewetenschap was toen een bovenbouwstudie. Je moest eerst een propedeuse halen in een andere studie en dat werd politicologie. Het snijvlak tussen politiek en massacommunicatie vind ik nog steeds heel interessant. De donkere kanten, maar ook hoe je het positieve van die raakvlakken kunt benutten. Beeldvorming en waarheid liggen niet persé in elkaars verlengde. De uitdaging vind ik om ze zo dicht mogelijk bij elkaar te houden. De verwoording of verbeelding van wat je te zeggen hebt, kan zoveel invloed hebben op de impact die je maakt. Ik besloot daarom om na mijn propedeuse ook politicologie te blijven doen. Binnen communicatiewetenschap ben ik me gaan focussen op politieke communicatie.”

Dat werk heeft me echt gevormd – durven ingrijpen op momenten dat alle camera’s op je gericht zijn en niemand anders dat doet

 

Wat voor meerwaarde had deze studie voor je carrière?

“De vakgroep Politicologie bestond destijds 25 jaar en had daarom een collegereeks Monarchie en het Oranjegevoel bedacht. In die collegereeks kwam iemand van de Rijksvoorlichtingsdienst vertellen over het mediabeleid rondom het Koninklijk Huis. Na afloop ben ik na haar toe gegaan om te vragen of ze ook stageplaatsen had. Volgens haar had de afdeling Koninklijk Huis van de RVD die vraag, grappig genoeg, nog nooit gehad. Ik heb toen een voorstel geschreven om het persbeleid in Nederland te vergelijken met dat van het koningshuis in België, Noorwegen en Denemarken. En dat onderzoek heb ik ook uit kunnen voeren. Na m’n stage wilden ze graag dat ik bleef. Vervolgens heb ik er ruim zes jaar met veel plezier gewerkt. Dat werk heeft me echt gevormd – durven ingrijpen op momenten dat alle camera’s op je gericht zijn en niemand anders dat doet. Denken vanuit beeld en denken in de beste oplossing voor iedereen. Het belang van symboliek en je eigen keuzes maken in het krachtenveld tussen media en Koninklijk Huis. Waar de enige gids die je vertelt of je een goede keuze hebt gemaakt, jijzelf bent. Het feit dat ik dat allemaal vroeg geleerd heb, helpt me nog dagelijks. En het allermooiste dat me in deze tijd is overkomen, is de ontmoeting met mijn vrouw Marja. Zij werkte bij de NOS en ik bij de RVD. Dat is natuurlijk een garantie voor liefde op het eerste gezicht, haha.”

Frank Tebbe met dochter

Wat zijn jouw werkzaamheden in je huidige functie?

“Via de RVD, communicatiebureau Bikker en Nyenrode ben ik uiteindelijk Hoofd Communicatie van het Rode Kruis geworden. Na ruim negen jaar vond ik het voor het Rode Kruis en mezelf beter om een vervolgstap te maken. Maar ik wilde wel graag maatschappelijk relevant bezig zijn. Tegenwoordig ben ik zelfstandig ondernemer en ben ik mede-eigenaar van een klein communicatiebureau. Het liefst houd ik me bezig met opdrachtgevers die maatschappelijk het verschil maken. Of help ik maatschappelijke initiatieven initiëren. Zo hebben we een paar jaar geleden met een paar mensen ‘Namens de Familie’ opgericht. Een club van ervaren woordvoerders, onder de vleugels van Slachtofferhulp, die mensen helpen die plotseling geconfronteerd worden met een moord, vermissing of een levensdelict. We helpen hen om te gaan met de mediagolf die je in zo’n verdrietige situatie als gewone burger kan overspoelen. Verder ben ik betrokken bij de Impact Fair: een festival voor impactmakers dat in de Jaarbeurs in Utrecht gaat plaatsvinden. Een positief event dat vooral handelingsperspectief wil bieden aan mensen: hoe kun je nu aan de slag met zelf impact maken? Heel spannend om te zien hoeveel impact de fair zelf kan gaan maken, onder het motto ‘Together we can accelerate the good in the world’.”

In Nederland mopperen we veel op onszelf, maar op zo’n moment zie je ook hoeveel positief verschil we kunnen maken met zijn allen als het nodig is

Wat vind je het meest interessant aan je werk en op welke manier maak je impact?

“Als er ergens een grote humanitaire ramp is, bundelen 11 hulporganisaties hun krachten en gaat Giro555 open. Ik mag dan aan de slag als actiecoördinator, met als doel de Nationale Actie in nauwe afstemming met de publieke en commerciële omroepen op gang te brengen en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de slachtoffers. Ondertussen heb ik er een stuk of zeven mogen doen, met een supergemotiveerde club mensen. We zijn als Giro555 een pop-up organisatie. Op het moment van een ramp worden uit alle elf leden mensen vrijgemaakt om het actieteam in te vullen. Zo is er niets en zo is er een organisatie van bijna honderd medewerkers, inclusief – als het kan – mijn oudste dochter (op de foto). De jongste zou wel willen, maar mag nog niet. Het is een van de meest eervolle en meest impactvolle dingen die ik mag doen. En het heeft ook altijd iets emotioneels. In Nederland mopperen we veel op onszelf, maar op zo’n moment zie je ook hoeveel positief verschil we kunnen maken met zijn allen als het nodig is. Dat raakt me iedere actie weer.”

Bij de Faculteit der Managementwetenschappen zijn een ‘duurzame leefomgeving’, ‘veerkrachtige samenleving’ en ‘sociale economie’ belangrijke thema’s. Draag jij in je huidige functie bij aan deze thema’s en op welke manier?

“Ik hoop het wel, al is het soms misschien wat versnipperd, van ‘Namens de Familie’ naar ‘Giro555’ en de Impact Fair. Ik ben een ziekelijk optimist. Ik kan meestal wel de positieve kant van dingen zien. Ook in de bizarre tijden waar we nu in leven. De wereld zal niet vergaan, maar de mensheid maakt best een grote kans. Samen kunnen we dat voorkomen of in ieder geval beperken. Samenwerken om de wereld leefbaar te houden, de samenleving veerkrachtig en de economie sociaal. Dat begint klein, bij jou, bij mij. Eigenlijk die les uit mijn eerste baan bij de RVD: als jij niet ingrijpt, grijpt waarschijnlijk niemand in. In de musical Soldaat van Oranje verwoorden ze het ook mooi hoor. Het gaat om besef en om handelingsperspectief.”

Als wij niets doen?
Wie dan?
We zien toch dat dit niet kan?
't Is nu aan jou en mij
Onze enige hoop zijn wij

Songtekst ‘Als wij niets doen’ – Soldaat van Oranje

Foto’s: Michiel Ton en Frank Tebbe