Alumna Marie van Haaster ontvangt Jan Brouwer Scriptieprijs Geschiedenis
Alumna Marie van Haaster ontvangt Jan Brouwer Scriptieprijs Geschiedenis

Alumna Marie van Haaster ontvangt Jan Brouwer Scriptieprijs Geschiedenis

Marie van Haaster, alumna van de Research Master Historical Studies, heeft de Jan Brouwer Scriptieprijs Geschiedenis ontvangen. Het is de tweede keer dat haar werk wordt beloond met een prijs: eerder ontving ze ook de RICH master’s thesis award 2022. Van Haaster deed onderzoek naar het begrip ‘troost’ in de Franse Derde Republiek.

Voor de tweede keer wordt alumna Marie van Haaster beloond met een prijs voor haar scriptie, getiteld Longing for Consolation: Emotive failure and changing affective niches for late nineteenth-century French materialists. Naast de RICH master’s thesis award 2022 ontvangt ze nu ook de Jan Brouwer Scriptieprijs. ‘Ik vind het een grote eer dat de juryleden mijn scriptie hebben gelezen en ik voel me erg aangemoedigd door de twee prijzen’, zegt Van Haaster enthousiast. ‘Het is een positieve bevestiging dat ik mijn onderzoek naar dit onderwerp voort moet zetten. Dat is heel fijn, want inmiddels werk ik als promovenda aan het European University Institute in Florence.’

In haar scriptie onderzocht Marie van Haaster het begrip ‘troost’ in de Franse Derde Republiek. Ze richtte zich daarbij specifiek op hoe de Libres Penseurs, een gemeenschap van positivistische, materialistische en antiklerikale denkers, zich verhouden tot het gevoel van ‘troost’ dat destijds centraal stond in het katholieke geloof. Van Haaster toont aan dat deze gemeenschap een paradoxale relatie had met het begrip: hoewel ze de katholieke denkwijze verwerpen, blijkt uit bronnen dat de Libres Penseurs vaak zelf ook verlangen naar troost.

Vernieuwende benadering

Van Haaster studeerde geschiedenis en filosofie. In haar scriptie combineerde ze deze twee disciplines op een vernieuwende manier. Van Haaster: ‘Wat mij interesseert is de menselijke beleving van troost en emoties. Om die beter te begrijpen wilde ik niet kijken vanuit een puur psychologisch of cultuurhistorisch perspectief, maar deze verschillende benaderingen juist samenbrengen.’ Van Haaster vulde daarom bestaande theorieën in de emotiegeschiedenis aan met concepten uit de cognitiefilosofie. De jury was zeer onder de indruk van haar grensverleggende aanpak: ‘Dat is altijd een bijzondere prestatie, maar des te meer als die komt van een beginnende wetenschapper. Marie van Haaster heeft durf.’

De Jan Brouwer Scriptieprijs

De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen keert jaarlijks acht scriptieprijzen van elk € 2000,- uit voor de geestes- en maatschappijwetenschappen, in acht verschillende wetenschapsgebieden. Van Haaster ontving de prijs op het gebied van geschiedenis. De livestream van de uitreiking van 2023, inclusief de presentatie door Van Haaster, is hier terug te kijken.

Contactinformatie