Alumnus Rob Jetten is de nieuwe minister voor Klimaat en Energie

Rob Jetten wordt minister voor Klimaat en Energie in kabinet Rutte IV. Jetten is een alumnus van de Radboud Universiteit, en volgde in Nijmegen van 2005 tot 2011 zowel de bachelor- als masteropleiding Bestuurskunde aan de Faculteit der Managementwetenschappen.

Al tijdens zijn studie was Jetten in de politiek actief. Zo werd hij in 2010 fractievoorzitter van D66 Nijmegen en was hij daarvoor voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Hij combineerde zijn positie in de gemeenteraad tot 2017 met een functie bij ProRail. Daarna ging Jetten de kamer in namens D66, en werd hij in 2018, op 31-jarige leeftijd, verkozen als fractievoorzitter van de partij.

Studietijd

In 2018 sprak Jetten met FM Focus, het alumniblad van de Faculteit der Managementwetenschappen, over zijn studietijd. ‘Tijdens mijn studie dacht ik wel eens: "Wat leer ik nou eigenlijk allemaal? Wat word ik als ik klaar ben met deze studie? Wie Rechten studeert, wordt jurist. Dat is allemaal heel erg duidelijk en mensen hebben er gelijk een beeld bij. Maar wat doe je als bestuurskundige eigenlijk?"

‘De keuze was goed: na mijn studie ging ik als managementtrainee aan de slag bij ProRail. Later werd ik daar adviseur. De verschillende invalshoeken die Bestuurskunde me had laten zien, bleken hier enorm waardevol. Bij bedrijven en publieke organisaties ben je namelijk vaak de spin in het web. Het is dan belangrijk om diverse perspectieven te kunnen zien. Bestuurskunde heeft me daarbij geholpen.

 

Alumnus Rob Jetten is de nieuwe minister voor Klimaat en Energie

Minister voor Klimaat en Energie

Binnen het kabinet Rutte IV gaat Jetten aan de slag als minister voor Klimaat en Energie, dat onder het ministerie van Economische Zaken valt. Hij voert andere regie over het klimaatbeleid en het klimaat- en transitiefonds.

Meer over Rob Jetten