André van Hoorn benoemd tot hoogleraar Internationale economie en handel

Met ingang van 1 september is André van Hoorn benoemd tot hoogleraar Internationale Economie en Handel aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit.

André van Hoorn benoemd tot hoogleraar Internationale economie en handel
Van Hoorn maakt voor het bestuderen van internationale economieactiviteiten gebruik van inzichten uit de institutionele economie en de economische psychologie. Zijn onderzoek richt zich op factoren die sociaal-economische interactie tussen mensen uit verschillende landen belemmeren of juist bevorderen.

‘Ik streef naar een internationale economie die breder kijkt dan alleen naar buitenlandse handel en investeringen,’ zegt van Hoorn. ‘Voor mij draait internationale economie om mensen, hun voorkeuren, hun beperkingen en hun wil om samen te werken met mensen die anders zijn dan zij. Voor een beter begrip moeten we daarom kijken naar factoren die mensen helpen of juist belemmeren bij het aangaan van vruchtbare sociaal-economische relaties met mensen uit andere landen. Er moet binnen het vakgebied dus ook aandacht zijn voor de angsten en beperkingen van mensen, inclusief xenofobische houdingen en sociale uitsluiting.’

Over André van Hoorn

Van Hoorn (Helmond, 1976) behaalde in 2003 zijn Masterdiploma in de Algemene Economie aan de Universiteit van Tilburg. In 2005 voltooide hij zijn postdoctorale beroepsopleiding tot financieel-economisch beleidsmedewerker aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij rondde in 2011 zijn promotieonderzoek naar ‘The Economics of Preference Heterogeneity’ af aan de Radboud Universiteit. Van Hoorn’s proefschrift analyseerde bestaande methoden om heterogene preferenties te meten. Menselijke voorkeuren zijn niet homogeen maar variëren systematisch tussen groepen, in het bijzonder tussen mensen met verschillende culturele achtergronden. Hij ontwikkelde een nieuwe methode die minder beperkingen kent dan de bestaande methoden, en heeft vervolgens deze methode gebruikt om puzzels in de literatuur op te lossen.

Na zijn promotie ging André werken bij de sectie Global Economics and Management aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was daarbij betrokken bij diverse opleidingen en specialisaties, waaronder International Economics and Business en International Business and Management. In 2013/2014 was hij fellow-in-residence bij het Hanse Institute for Advanced Study (HWK) in Delmenhorst, Duitsland. In 2016 keerde hij terug naar de afdeling Economie en Bedrijfseconomie van de Radboud Universiteit.

Meer weten? Neem dan contact op met: