Andrea M. Herrmann benoemd tot hoogleraar Sustainable innovation and entrepreneurship

Per 1 oktober 2021 is Andrea M. Herrmann benoemd tot hoogleraar Sustainable Innovation and Entrepreneurship aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit.

Andrea M. Herrmann doet onderzoek naar hoe gevestigde bedrijven en ondernemers innoveren, hoe ze bij hun innovatie-inspanningen worden geholpen (of gehinderd) door hun institutionele omgeving en wat beleidsmakers die duurzame innovatie willen stimuleren hiervan kunnen leren. 'Ik heb in verschillende landen gestudeerd en gewerkt en kwam zo tot de ontdekking dat organisaties overal anders omgaan met innovatie', legt Herrmann uit. 'Om tot vergelijkbare resultaten op het gebied van innovatie te komen, moeten zowel gevestigde bedrijven als ondernemers per economie een andere aanpak hanteren. Dat komt doordat hun institutionele omgevingen sommige aspecten van hun innovatieactiviteiten ondersteunen, maar andere juist hinderen.'

'Een typisch voorbeeld hiervan zie je op de online arbeidsmarkt, de zogenaamde platformeconomie. Via internetplatforms, zoals Uber, AmazonMechanicalTurk of Upwork kunnen mensen losse klussen vinden. Hoewel deze platforms een belangrijke nieuwe bron van werkgelegenheid vormen voor de beroepsbevolking in ontwikkelende economieën, maken werknemers en ook gevestigde bedrijven in gereguleerde westerse landen zich zorgen om de lagekostenconcurrentie van platformwerkers.'

Herrmann combineert theorieën uit wetenschappelijke disciplines op het gebied van innovatie en ondernemerschap, politieke economie, strategisch management en duurzaamheid. Op basis van kwantitatieve en kwalitatieve analyses krijgen we door haar werk steeds meer inzicht in hoe innovatieve bedrijven hun concurrentiepositie kunnen blijven behouden ondanks comparatieve institutionele nadelen, waarom het ondernemerschap van Silicon Valley niet per definitie een voorbeeld is voor ondernemers in Europa en hoe wereldwijd actieve platformbedrijven nationaal gebonden zijn.

Over Andrea M. Herrmann

Andrea Herrmann (Darmstad, Duitsland, 1978) behaalde een dubbele bachelor in European Business and Management Studies aan de European School of Business in Reutlingen en de École Supérieure de Commerce in Reims. In 2002 voltooide ze haar masteropleiding European Studies aan de London School of Economics and Political Science. In 2006 behaalde Herrmann haar PhD in Political Economy aan de European University Institute in Florence, Italië; de titel van haar proefschrift luidde 'Alternative Pathways to Competitiveness within Developed Capitalism: A Comparative Study of the Pharmaceutical Sector in Germany, Italy and the UK'.

Daarna werkte ze als gastonderzoeker aan het Max Planck Institute in Keulen en als Marie Curie Research Fellow aan Columbia University. In 2008 werd Herrmann benoemd tot universitair docent aan Universiteit Utrecht, waar ze in 2018 werd bevorderd tot universitair hoofddocent. Ze heeft diverse belangrijke onderzoekssubsidies in de wacht gesleept, waaronder een Marie Curie Fellowship in samenwerking met Columbia University, een H2020-consortiumsubsidie (als Work Package-leider) en een NWO Vidi-beurs.

Meer weten? Neem contact op met:

• Persvoorlichting & Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, 024 361 6000, media [at] ru.nlclass="externLink"

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.