Andrew Levan benoemd tot hoogleraar Astrofysische Transients

Andrew Levan is met ingang van 1 augustus 2020 benoemd tot hoogleraar Astrofysische Transients aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit. Levan was eerder professor aan de Universiteit van Warwick.

 

Andrew Levan benoemd tot hoogleraar Astrofysische Transients

Het onderzoek van Levan probeert inzicht te krijgen in de manieren waarop sterren hun leven explosief kunnen beëindigen en hoe die explosies het universum in zijn geheel kunnen beïnvloeden. Levan: 'We staan nog maar aan het begin van een nieuw tijdperk voor wat betreft het verkennen van de extremen van het universum. In de loop van onze geschiedenis hebben we het universum bijna altijd met licht bekeken. Tegenwoordig kunnen we er, met behulp van nieuwe technieken, ook naar luisteren met gravitatiegolven, of het universum zelfs aanraken met neutrino's en kosmische stralen.'

'Deze verschillende manieren om naar het universum te kijken, vaak beter bekend als "multi-messenger astronomie", zullen een uniek beeld geven van hoe sterren hun leven explosief beëindigen als astrofysische transients. Tegelijkertijd kunnen we leren hoe deze explosies het universum waarin we leven veranderen, van de vorming van nieuwe sterren tot de creatie van de elementen die essentieel zijn voor het leven. De faciliteiten die worden onderhouden door de Radboud Universiteit en Nederlandse onderzoekers zijn essentieel voor dit werk. Ik kijk enorm uit naar de kansen en resultaten die hieruit zullen volgen.'

Over Andrew Levan

Andrew Levan (Middlesbrough, Verenigd Koninkrijk, 1980) studeerde aan de Universiteit van Leicester en studeerde in 2002 af met een Master in Natuurkunde. Hij studeerde verder aan de University of Leicester en het Space Telescope Science Institute in Baltimore, waar hij onderzoek deed naar de omgevingen van gammastralinguitbarstingen.

Na het behalen van zijn doctoraat ontving hij van de Particle Physics and Astronomy Research Council (PPARC) in het VK een beurs en werd hij aangesteld als docent aan de University of Hertfordshire. In 2007 verhuisde hij naar de Universiteit van Warwick als universitair docent, waar hij werd gepromoveerd, eerst tot hoofddocent (2010) en daarna tot hoogleraar (2014). In 2019 begon hij aan de Radboud Universiteit als hoofddocent.

Meer weten? Neem dan contact op met:

Contactinformatie

Thema
Universum

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.