Dufourcqs onderzoek richt zich op de relatie tussen verbeelding en realiteit, met bijzondere aandacht voor de verbeelding van dieren. Sinds een aantal jaar onderzoekt ze hoe mensen zich dieren voorstellen, de verbeeldingskracht van dieren zelf en het verband tussen die twee.
‘Menselijke en dierlijke verbeelding hebben meer overeenkomsten dan in de traditionele filosofische antropologie vaak wordt aangenomen,’ legt Dufourcq uit. ‘Hedendaags onderzoek laat steeds vaker zien dat niet-menselijke dieren over verbeeldingskracht beschikken.’ Dufourcq bestudeert concepten als bewustzijn, verbeelding en subjectiviteit en hoe die opnieuw gedefinieerd moeten worden binnen de context van mens-dierrelaties.
Met haar project hoopt Dufourcq bij te dragen aan meer ethisch verantwoorde relaties tussen mensen en niet-menselijke dieren. ‘Hopelijk bevordert deze kennis ook ecologisch verantwoorde verhalen, houdingen en praktijken bij mensen ten opzichte van dieren. Uiteindelijk begint de beste kennisoefening met het je voorstellen hoe het is om een niet-menselijk dier te zijn.’
Over Annabelle Dufourcq
Dufourcq (1976, Clermont-Ferrand), promoveerde summa cum laude aan de Universiteit Parijs 1 Panthéon-Sorbonne aan een proefschift over de relatie tussen verbeelding en realiteit in de werken van Husserl en Merleau-Ponty. Eerder behaalde ze een Franse Agregation en studeerde ze filosofie aan de universiteit Blaise Pascal, Clermond-Ferrand.
Na haar promotie bekleedde ze functies aan Charles University, het Institute of Philosophy van de Czech Academy of Sciences in Praag en was courtesy associate professor aan de afdeling filosofie van University of Oregon. Sinds 2015 is zij verbonden aan de Radboud Universiteit, waar zij de laatste jaren de functie van universitair hoofddocent metafysica bekleedde en coördinator was van het Center for Continental European Philosophy.
In 2022 kreeg ze de Radboud Science Award waarmee ze een les ontwikkelde voor basisschoolleerlingen over haar onderzoek naar fantasie bij dieren. Ook is ze Socrates Bijzonder Hoogleraar in de Humanistische Filosofie (de relatie van mensen met de natuur) aan de Wageningen Universiteit.