Klimaatverandering en polarisatie
Wie vandaag de dag het debat over klimaatverandering in de media volgt, zou denken dat de standpunten hierover de laatste jaren sterk zijn gepolariseerd. Anuschka Peelen heeft voor haar scriptie in het kader van haar researchmaster Social and Cultural Science aan de Radboud Universiteit deze attitudes onderzocht op basis van acht grote representatieve enquêtes uit de periode 1986-2022. In totaal heeft ze 71 verschillende aspecten onderzocht, en bekeken hoe die zich met verloop van tijd hebben ontwikkeld.
Anuschka komt tot de verrassende conclusie dat de standpunten vroeger ook al sterk uiteenliepen. De polarisatie is door de tijd heen zelfs afgenomen; de meningen zijn dichter bij elkaar komen te liggen. Hoewel ze dat niet specifiek heeft onderzocht, vermoedt Anuschka dat de tegenstellingen nu meer aandacht krijgen door de invloed van talkshows en social media.
Anuschka begrijpt wel dat journalisten willen scoren. ‘Je trekt nu eenmaal meer lezers of kijkers als je pakkende citaten gebruikt. Maar het zou goed zijn als ze wat meer nuance in hun berichtgeving brachten. Je hebt namelijk ook een middengroep die helemaal niet zulke extreme standpunten koestert. Er is een groot verschil tussen de polarisatie die we zien in de media en online, en de situatie in de samenleving zelf. Het beeld dat er al polarisatie zou bestaan, werkt de polarisatie alleen maar in de hand.
De Jan Brouwer Scriptieprijs
De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen keert jaarlijks acht scriptieprijzen van elk € 2000,- uit voor de geestes- en maatschappijwetenschappen, in acht verschillende wetenschapsgebieden. Anuschka ontving de prijs op het gebied van sociologie en antropologie. De livestream van de uitreiking van 2024 is hier terug te kijken.