Artist Kathryn Smith poses next to reconstructed portrait of fugitive enslaved person
Artist Kathryn Smith poses next to reconstructed portrait of fugitive enslaved person

Artist in Residence: gezicht geven aan slavernij in Nijmegen

Van 22 - 29 april 2024 bezoekt de interdisciplinaire hoogleraar Beeldende Kunst Kathryn Smith (Stellenbosch University, Zuid-Afrika) Nijmegen voor een nieuw Arts meets Science-project. Smith neemt haar intrek in het Besiendershuis, waar ze samen met Dries Lyna, historicus aan de Radboud Universiteit, zal werken aan een portret dat symbool staat voor de betrokkenheid van Nijmegen bij slavernijpraktijken.

Portret

Smith zal werken aan een artist impression gebaseerd op een man die in het archief Manille genoemd wordt. Hij overleed in 1841 op 19-jarige leeftijd in Nijmegen. Manille kwam oorspronkelijk uit Makkasar en woonde in een huis op de Grote Markt, waar nu de HEMA staat. Hij was een 'gewezen lijfeigene' van Jan Christoffel Richemond, een officier in het Koninklijk Indisch Leger (KNIL). Het enige dat nog van Manille bekend is, is zijn overlijdensakte, die te vinden is in het Regionaal Archief Nijmegen. 

De kunstenaar zal Manille een gezicht geven door een portret op te bouwen uit foto's van hedendaagse Nijmegenaren. Het portret zal worden toegevoegd aan de expositie Fugitive, momenteel te zien op de campus van de Radboud Universiteit. Dit Nijmeegse portret zal symbool staan voor de betrokkenheid van de stad bij slavernij en geeft een gezicht aan het leven van slaven. Het eindresultaat wordt onthuld op de Keti Koti herdenkingsdag.

Smiths bezoek valt samen met de start van een wetenschappelijk onderzoek naar de betrokkenheid van Nijmeegse stadsbestuurders en organisaties bij slavernij door Coen van Galen en Joris van den Tol en het project van Dries Lyna over de vergeten geschiedenissen van slavernij in Nederlands Azië door Dries Lyna, allen lid van  van het Radboud Institute for Culture and History. 

Masterclass en lezing

Tijdens haar verblijf in het Besiendershuis - Huis van Verbeelding geeft Smith een lezing over haar werk voor 'Fugitive' en het Sutherland Reburial project. Ook verzorgt ze de masterclass 'From Colonial Archive to Story: Critical Fabulation as (Art) Historical Method'. Deze masterclass verkent het snijvlak van kunst en historisch onderzoek voor het opnieuw presenteren en verbeelden van het leven van gemarginaliseerde mensen die onder koloniale heerschappij leefden. 

Samenwerking met Besiendershuis

Smiths residency is de aftrap voor een langdurige samenwerking tussen de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit en cultuurproducent Besiendershuis, waarin verschillende "Arts meets Science"-projecten over urgente maatschappelijke thema's zullen worden ontwikkeld. Het eerste thema dat zal worden onderzocht is de impact van slavernij en het koloniale verleden op de huidige samenleving.

Contactinformatie

Thema
Geschiedenis