Astrid van Oyen benoemd tot hoogleraar Archeologie

Astrid van Oyen wordt op 1 juli 2022 benoemd tot hoogleraar Archeologie aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit.

Het onderzoek van Van Oyen richt zich op Romeins Italië en de westelijke provincies, waarbij zij de sociale, culturele en economische dimensies van het rijk, ambachtelijke productie, opslag en plattelandseconomieën verkent. 'Het Romeinse Rijk bracht een nooit eerder geziene hoeveelheid en verscheidenheid aan objecten tot in de verste uithoeken in en rond het Middellandse Zeegebied. Mijn onderzoek vertrekt vanuit theorieën over hoe mens en ding zich tot elkaar verhouden om na te gaan hoe die objecten bijdroegen aan de sociale en economische dynamiek van een wereldrijk. Welke impact had die nieuwe objectwereld, bijvoorbeeld op verhoudingen tussen arm en rijk?', aldus Van Oyen.

Astrid van Oyen benoemd tot hoogleraar Archeologie

'Ik kijk ernaar uit om Romeinse archeologie inhoudelijk en demografisch diverser te maken. De inbedding van de discipline in Nijmegen binnen Grieks-Latijnse Taal en Cultuur en de nauwe banden met Oude en Middeleeuwse Geschiedenis en Kunstgeschiedenis, bieden een unieke kans tot het versterken van een multidisciplinaire en transhistorische benadering.'

Over Astrid van Oyen

Astrid van Oyen studeerde archeologie aan de K.U. Leuven. Ze promoveerde in 2013 aan de University of Cambridge met haar proefschrift 'Rethinking Terra Sigillata: An Archaeological Application of Actor-Network Theory', waarna ze een Junior Research Fellowship hield aan Homerton College, Cambridge. Sinds 2016 is Van Oyen assistant professor bij het Department of Classics van de Cornell University. Tijdens haar loopbaan won Van Oyen meerdere prestigieuze prijzen en beurzen, waaronder de Loeb Classical Library Foundation Fellowship in 2018 en 2020 en de Stanford Humanities Center Fellowship 2018-2019.

Meer weten? Neem contact op met

  • Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl), 024 361 6000

Contactinformatie

Thema
Geschiedenis