Een persoon typt op een laptop
Een persoon typt op een laptop

Automatisch doorsturen naar externe e-mailadressen per augustus niet meer mogelijk

Door nieuwe veiligheidsmaatregelen is het vanaf 21 augustus 2023 niet meer mogelijk om mails die je ontvangt via je @ru-mailadres automatisch door te sturen naar externe e-mailadressen. Als je hier gebruik van maakt, is het daarom belangrijk dat je deze automatische forward zo snel mogelijk handmatig uitzet. Daarmee verklein je namelijk het risico op het mislopen van e-mails en belangrijke informatie.

Het uitzetten van de automatische forward is een maatregel om het e-mailverkeer verder te beveiligen. Met het automatisch doorsturen van e-mails naar een extern e-mailadres kun je (onbedoeld) beschermde, gevoelige en vertrouwelijke gegevens openbaar maken. Dit is in strijd met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). 

Wat moet je doen?

Als je gebruik maakt van het automatisch forwarden van e-mails naar een extern mailadres, is het belangrijk dat je dit voor 21 augustus handmatig uitschakelt in je mailaccount. Op die manier voorkom je dat je nieuwe e-mails die rond of na 21 augustus worden verstuurd, misloopt. Je kunt dit als volgt aanpassen:

  1. Log in op je mail via outlook.office.com.
  2. Klik op Instellingen.
  3. Selecteer ‘Alle Outlook-instellingen weergeven’.
  4. Klik op ‘Regels’.
  5. Verwijder de regel die is aangemaakt om e-mails automatisch door te sturen.

Meer informatie

Bescherming van @ru-mails

Verder worden vanuit @ru-mailadressen alleen nog e-mails verzonden die voldoen aan specifieke e-mailstandaarden.Hiermee voorkomen we dat phishingmails of schadelijke software vanuit een valse Radboud-afzender worden verzonden. In de meeste gevallen merk je niets van de invoering van deze maatregelen. Er zijn echter een aantal situaties waarin mogelijk actie is vereist, namelijk wanneer je handmatig hebt ingesteld dat je e-mails verstuurd via de SMTP-service van je provider en wanneer je e-mails stuurt naar externe mailinglijsten.

Meer informatie 

Contactinformatie

Ervaar je problemen met het uitschakelen van het automatisch doorsturen van mails naar externe mailboxen of heb je andere vragen? Neem dan contact op met de ICT-Helpdesk (geopend op werkdagen van 8:00 - 17:30). 

Organisatieonderdeel
Information & Library Services