Thomas van Acquinogebouw na bezetting
Thomas van Acquinogebouw na bezetting

Bezetting en vernieling TvA 1 en ontruiming tentenkamp

Gisteren aan het eind van de middag hebben actievoerders Thomas van Aquinostraat 1 bezet. Bij een verzoek om te vertrekken gaf de groep aan niet vrijwillig het pand te zullen verlaten. Daarop heeft de Radboud Universiteit contact gezocht met de politie.

Ravage 

De politie trof later op de avond een ogenschijnlijk leeg gebouw aan, met daarin een complete ravage. De politie heeft het pand kamer voor kamer, voor de zekerheid, uitgekamd. De actievoerders hadden onder meer barricades gemaakt, brandslangen aangezet en talrijke graffiti aangebracht in het gebouw. Actievoerders zijn een afgesloten ruimte ingegaan waar ingevulde formulieren lagen. Het gaat bijvoorbeeld om door studenten anoniem ingevulde cursusevaluaties. Op dit moment wordt uitgezocht of een melding van een datalek noodzakelijk is. 

TvA1

Tentenkamp 

Hierna gaf burgemeester Hubert Bruls de opdracht om het tentenkamp te ontruimen. De gemeente bracht daarover het volgende statement naar buiten: 
 
“Het tentenkamp wordt vannacht nog ontruimd met toestemming van de gezagsdriehoek, vanwege de duidelijke relatie met de vernielingen en bezetting van vandaag. Het moet nu klaar zijn. Er zou nooit vernieling of geweld nodig moeten zijn om een standpunt te verkondigen.” 

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit begrijpt en steunt het besluit van de burgemeester om het tentenkamp te ontruimen.  

Schoonmaak 

In de ochtend van 6 juni is er direct begonnen met de schoonmaak en het gebruiksklaar maken van het gebouw. Het is onduidelijk hoeveel tijd dit precies in beslag gaat nemen. Tot die tijd kan er niet in het gebouw worden gewerkt. Ongeveer tien onderwijsactiviteiten die vandaag en morgen in TvA 1 waren gepland, zijn verplaatst naar een andere locatie. 

Meer informatie over de recente gebeurtenissen op onze campus, vind je op de liveblog.