Auschwitz

Bijzonder hoogleraar Marc van Berkel nieuwe Ereconsul voor museum Auschwitz-Birkenau

De Radboud Universiteit en Museum Auschwitz-Birkenau bundelen hun krachten op 21 maart wanneer bijzonder hoogleraar Holocausteducatie, Marc van Berkel, officieel wordt geïnstalleerd als de derde internationale Ereconsul van het museum. Een combinatie van academisch inzicht en historische relevantie, waarmee verspreiding van bewustzijn over de Holocaust wordt versterkt.

In navolging van ambassadeurs in Amerika en Spanje, vertegenwoordigt bijzonder hoogleraar Marc van Berkel vanaf 21 maart de Nederlandse bijdrage aan het wereldwijde netwerk van Museum Auschwitz-Birkenau. Het museum – goed voor meer dan twee miljoen bezoekers per jaar - zet zich in om bekendheid en kennis over de Holocaust te behouden en te verspreiden. Eind vorig jaar lanceerde het museum online tours, waarmee groepen met een echte gids ter plekke, het museum digitaal kunnen bezoeken.

Het consulschap sluit naadloos aan bij de bijzondere leeropdracht van Van Berkel, die onderzoekt hoe de Holocaust in het Nederlandse onderwijs een betekenisvolle rol kan spelen voor nieuwe generaties. ‘Voor jongeren van nu is tachtig jaar erg lang geleden. Met de koppeling aan eigentijdse thema’s en toepassing van digitale technieken kunnen we in het onderwijs beter aansluiten bij de moderne belevingswereld van jongeren.’

Het symposium (13.30 -17.30 uur) bij de installatie van de nieuwe Ereconsul belooft een mooie discussie over de blijvende relevantie van de Holocaust voor nieuwe generaties en de sleutelrol die multimediale digitale toepassingen daarin kunnen spelen. De opening van het symposium wordt gedaan door nationaal coördinator antisemitismebestrijding Eddo Verdoner. Het symposium wordt afgesloten met de installatie van Van Berkel als Ereconsul door museumdirecteur dr. Piotr Cywiński en een vraaggesprek tussen Van Berkel en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen.

Contactinformatie

Voor meer informatie over het programma: Neem contact op met Marc van Berkel via marc.vanberkel [at] ru.nl (marc[dot]vanberkel[at]ru[dot]nl) of met de communicatieafdeling van de Faculteit der Letteren via 024-3621220 of communicatie [at] let.ru.nl (communicatie[at]let[dot]ru[dot]nl).

Organisatieonderdeel
Faculteit der Letteren
Gaat over persoon
prof. dr. M.L.F. van Berkel (Marc)