Billie Cup: Weg met de wegwerpbeker

Heb je de Billie Cup al gebruikt? Sinds eind januari 2022 loopt er in het Huygensgebouw een pilot. De Billie Cup is een herbruikbare en inwisselbare beker die zorgt voor minder wegwerpafval en meer circulariteit op de campus. De pilot bleek een succes, dus we breiden per 16 mei uit naar de rest van de campus.

Succesvolle pilot

Op dit moment zorgde de Billie Cup bij het Huygensgebouw al voor een afname van 4500 wegwerpbekers. Dit is natuurlijk al een mooie start voor de pilot, maar we streven naar meer. Vanaf 16 mei, bij de start van het Radboud Impact Festival, zal de Billie Cup dan ook verder uitbreiden naar andere Coffee Corners om zo nog meer wegwerpbekers te vervangen. Op het Radboud Impact Festival komt ook een Billie Cup activiteit waar je meer leert over dit duurzame initiatief en daarnaast ook kans maakt op een leuke prijs. Zien wij jou daar?

Billie Cup: Weg met de wegwerpbeker

Wat is de Billie Cup?

De Billie Cup is opgericht door twee milieuactivisten. Het bestaat uit 100% recycleerbare polypropyleen (PP). Dit materiaal is enorm sterk, waardoor de Billie Cup ten minste 500 keer gebruikt kan worden en in alle vaatwassers kan. In vergelijking met andere materialen presteert PP ook het beste op het gebied van energieverbruik bij productie en recycleerbaarheid.

Hoe werkt de Billie Cup?

Bij het bestellen van een drankje, kun je deze in een Billie Cup krijgen door een borg van 1 euro te betalen. Bij het inleveren van de beker, krijg je een BillieCoin om op een later moment een schone nieuwe Billie Cup te halen. Deze BillieCoin kan ook ingewisseld worden als 1 euro korting op andere producten. Niet alleen is het mogelijk om de Billie Cup bij Coffee Corners te gebruiken, de koffieautomaten op de campus accepteren een Billie Cup ook, waardoor er nog minder wegwerpbekers gebruikt worden.

Billie Cup: Weg met de wegwerpbeker

Billie Cup campusbreed

De Radboud Universiteit streeft naar een groene, gezonde en inclusieve campus met een positieve impact op het gebied van klimaat en circulariteit. Het invoeren van de Billie Cup past dan ook perfect bij deze ambitie. Na een succesvolle start bij het Huygensgebouw zal de Billie Cup ook de wegwerpbekers gaan vervangen bij Panama (in De Refter), Café C, Coffee Corner Grotius, Grand Café de Iris, en The Yard.