Birka Wicke

Birka Wicke benoemd tot hoogleraar land, klimaat en duurzaamheid

Birka Wicke is per 1 april 2022 benoemd tot hoogleraar land, klimaat en duurzaamheid aan de Faculteit der Natuurwetenschap, Wiskunde en Informatica.

Het onderzoek van Wicke richt zich op het identificeren en evalueren van duurzame routes voor landbouw en de biobased economy. De nadruk van haar onderzoek ligt op landgebruik en de verandering in landgebruik, en hun rol in het tegengaan van klimaatverandering. Het onderzoek van Wicke is geworteld in de milieuwetenschap. Echter, de complexiteit van duurzaamheidsuitdagingen met betrekking tot landgebruik vereist dat onderzoekers verder gaan dan toegepaste natuurwetenschappen en technische oplossingen.

"De complexiteit van duurzaamheidsuitdagingen met betrekking tot landgebruik vereisen een interdisciplinaire benadering, dus ik put uit verschillende toegepaste natuur- en sociale wetenschappen", aldus Wicke. De milieuwetenschapper maakt daarbij onder meer gebruik van land veranderingswetenschap, industriële ecologie, landbouw, economie en politieke wetenschappen. "Ik wil oplossingen vinden voor de duurzaamheids- en klimaatuitdagingen rond landbouw en bio-economie. Met dit lectoraat hoop ik het interdisciplinair begrip van dit onderwerp te versnellen en te verdiepen en studenten voor te bereiden om leiders te worden in het oplossen van lokale en wereldwijde duurzaamheidsuitdagingen."

Over Birka Wicke

Birka Wicke (Kassel, Duitsland, 1979) studeerde Sustainable Development aan de Universiteit Utrecht. In 2011 promoveerde zij met haar proefschrift 'Bioenergy production on degraded and marginal land' over de mogelijkheden en milieueffecten van bio-energieproductie op aangetaste grond. Daarna was Wicke werkzaam als onderzoeker bij de Universiteit Utrecht, waar ze later promoveerde tot universitair docent. In 2020 werd zij benoemd tot universitair hoofddocent.

Wicke heeft veelvuldig gepubliceerd in internationale tijdschriften. Daarnaast heeft ze enkele prestigieuze subsidies ontvangen voor haar onderzoek, waaronder een NWO Vidi in 2021 en de NWO Aspasia in 2020.

Meer weten over Birka Wicke en haar onderzoek? Lees hier het interview met Birka Wicke voor de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Contactinformatie

Wil je meer weten? Neem contact op met de afdeling Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit, 024 361 6000, media [at] ru.nl

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.