"Blijf nadenken over hoe je relevant blijft"

Coen Swaanenburg, Vicepresident Operations Control bij KLM, is een inspirerende alumnus van Radboud Management Academy. Zijn loopbaan laat zien dat heel veel mogelijk is, zolang je blijft inzetten op eigen ontwikkeling. “Je hebt zelf de regie als het gaat om je carrière.”

Coen Swaanenburg portret dichtbij

Ontwikkeling begint allemaal bij jezelf; het is belangrijk dat je daar zelf op stuurt, en zelf de regie neemt over je carrière 

 

Naam

Coen Swaanenburg

Huidige functie

Vicepresident Operations Control bij KLM

Vooropleiding

Deeltijdmaster Bedrijfskunde bij Radboud Management Academy

Wat wilde je worden als kind?

“Beroepsmilitair. Dat vak fascineerde mij enorm, ondanks dat er niemand in de familie was die bij het leger zat. Ik deed alles wat nodig was om militair te worden; zo stelde ik mijn vakkenpakket op de middelbare school samen op basis van die wens. Een jaar of veertien zat ik bij het leger. Toen merkte ik dat ik er, voor mij persoonlijk, alles had uitgehaald. Het werd tijd voor iets anders. Inmiddels werk ik sinds 2001 bij KLM, waar ik terechtkwam nadat een buurman enthousiast vertelde over deze werkgever. Met mensen werken in een dynamische omgeving sprak mij enorm aan.”

Wat doet een Vicepresident Operations Control bij KLM?

“Ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse operatie van KLM. We vliegen momenteel naar ongeveer 167 bestemmingen, met ongeveer even zoveel vliegtuigen, over de hele wereld. Daarbij gebeurt er van alles: aan boord, met de vliegtuigen en op de bestemmingen zelf. Als afdeling houden we ons bezig met de vraag: ‘Hoe zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk kunnen doen om de beloftes aan de klanten waar te maken?’. Dus: hoe zorgen we ervoor dat we mensen van A naar B krijgen op de beloofde manier? Ik ben met name verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de afdeling zelf: waar gaan we naartoe als team? Wat betekenen technologische ontwikkelingen voor ons? Daarnaast stuur ik op de randvoorwaarden: zijn er genoeg bronnen, zoals vliegtuigen en stewards, om de klantbelofte waar te maken?”

Portret Coen Swaanenburg

Je hebt de deeltijdmaster Bedrijfskunde gevolgd bij Radboud Management Academy. Hoe kwam je bij deze studie?

“Binnen KLM doorliep ik eerder al diverse functies. Ik houd ervan om te groeien en stappen te zetten. Ontwikkeling begint allemaal bij jezelf; het is belangrijk dat je daar zelf op stuurt, en zelf de regie neemt over je carrière. Zorg ervoor dat je in jezelf investeert en de mensen om je heen zien dat je aan het ontwikkelen bent. Soms moet je naar een ander tuintje toe om je vleugels verder uit te slaan. Jezelf opleiden hoort daarbij.

Bij defensie werd ik goed opgeleid, maar wel met die ‘groene bril’. Ik leerde leidinggeven, maar op de militaire manier. Bij KLM werkte leidinggeven anders en ik volgde trainingen en opleidingen om meer kleur aan mijn repertoire toe te voegen. Ook is het zo dat kennis een houdbaarheidsdatum heeft en de wereld om ons heen razendsnel verandert. Het is belangrijk om relevant te blijven, daar moet je tijd en energie in stoppen. Heel graag wilde ik een keer een master doen; bedrijfskunde leek me heel boeiend. De invulling van die opleiding verschilt per universiteit enorm. Dat Radboud Management Academy een heel mensgerichte focus heeft, sprak me aan. Dat sloot aan bij hoe ik wil leidinggeven en mijn voorliggende studie Organisatiepsychologie.”

Ben je door deze studie door een andere bril gaan kijken?

“Hoe kijk je tegen kwaliteit van werk en arbeidsrelaties aan? Dat zijn vragen die ik tot op de dag van vandaag in mijn hoofd heb. Hier denk ik vaak aan als er zaken in het team spelen die over die kwaliteit gaan. Een jaar of drie geleden heb ik bij de huidige afdeling de omslag gemaakt naar meer autonomie binnen het team, waardoor meer vrijheid ontstaat. Het is belangrijk om een structuur te hebben binnen een afdeling, waarbinnen mensen het fijn vinden om te werken. Zo houd je talent binnenboord. Daarnaast zijn we een lerende organisatie: we zetten in op veiligheid en dat bereik je vooral als mensen fouten durven toe te geven waarvan iedereen kan leren. We gaan ervan uit dat mensen niet opzettelijk fouten maken. Durven kijken naar het proces, en aangeven waar het beter kan, is van enorme waarde. Dus ja, zeker een nieuwe bril opgezet.”

Hoe heb je impact op je omgeving? Hoe draagt KLM bij aan verduurzaming van de samenleving?

“Duurzaamheid is enorm belangrijk in de luchtvaart. We zijn heel erg bezig met bijvoorbeeld schonere motoren, minder brandstofverbruik en slimmer vliegen in de lucht. Daar sturen we vanuit onze afdeling ook op. Zo doen we minder aan ‘high speed flying’, waarbij de piloot er een beetje gas bij doet wanneer een vliegtuig later op de bestemming lijkt te komen. Dan verbrand je meer brandstof, en dus meer CO2-uitstoot. Dus zetten wij meer in op de punctualiteit, zodat je verloren tijd niet in hoeft te halen. KLM-breed gezien zijn we heel erg bezig met technische innovaties om zo min mogelijk belastend te zijn voor de omgeving.”

Coen Swaanenburg portret

Heeft u advies voor de studenten van nu?

“Zorg dat de zaag scherp blijft, ook verder in je loopbaan. De technologie gaat razendsnel, dus blijf nadenken over hoe je relevant blijft. Blijf kennis opdoen. Er zijn altijd excuses te bedenken om dat niet te doen, maar je bent het verplicht aan jezelf en je omgeving om dat wél te doen.”

In de komende vijf jaar zou de Faculteit der Managementwetenschappen zich moeten richten op…

“… de samenwerking tussen mensen en technologische innovaties. Mensen werken heel veel onderling samen, maar hoe gaan zij samenwerken met nieuwe technologische ontwikkelingen: een man-machine collaboration? Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en zijn niet te negeren. Ik geloof in de kracht van zowel mensen als machines; een fantastische samenwerking lijkt me dan ook mogelijk en noodzakelijk.”

Tekst: Kelly Janssen