Link naar het verleden
Aan bakker Mathijs Lorier van Bakkerista de taak om met de lokale granen van Graangeluk een broodje samen te stellen. 'Broodje Nimma moet wel een verwijzing hebben naar de geschiedenis van de stad. Daarom is er gekozen voor breekbrood’, vertelt Lorier. Een andere verwijzing naar het Romeinse verleden van Nijmegen is het gebruik van karwijzaad in het broodje. 'Het karwijzaad geeft Broodje Nimma heel subtiel een Romeinse smaak'.
Het bekendste brood uit de Romeinse tijd is Panis Quadratis: een plat brood, verdeeld in zes tot acht stukken. Dit brood komt terug in veel archeologische vondsten. Lorier: ‘Ik hoop dat er acht op de plaat gaan passen, anders worden het er zes. Ik laat het deeg eerst 2,5 uur rijzen en daarna stoom ik het nog in de oven. Door de stoom komt er minder korstvorming op het broodje.’
Goede keuze maken
Klomp: ‘Tijdens de samenstelling van het Broodje Nimma zijn we langs geweest bij een aantal boeren en hebben met ze gesproken. Het broodje krijgt zo een gezicht. En dat maakt het verhaal achter het broodje nog levendiger. Dat is toch veel leuker dan een anoniem broodje?’
Als studenten en medewerkers geïnspireerd raken door het verhaal dat vastzit aan het broodje en meer het gevoel krijgen bij de manier waarop ons voedsel geproduceerd wordt, is het doel bereikt. Klomp: ‘Duurzaamheidsproblemen, zoals de achteruitgang van natuur en biodiversiteit en de invloed die onze wereldwijde voedselproductie daarop heeft, kunnen erg overweldigend en verlammend voelen. Een gedachte die al snel opkomt, is: wat kan ik doen? Door dit soort broodjes aan te bieden, kun je makkelijk een goede keuze maken. Uiteindelijk is het doel dat we hiermee ook richting de boeren een signaal geven dat we hier de komende jaren echt voor kiezen en onze inkoop op gaan inrichten zodat zij zekerder zijn van hun afzet en we samen het systeem kunnen omvormen.’