Erasmusgebouw lente

Burgemeester heft beperkingen pro-Palestina demonstraties op

De beperkende maatregelen met betrekking tot Gaza/pro-Palestina-demonstraties op de campus van de Radboud Universiteit zijn door de burgemeester van Nijmegen ingetrokken.

De burgemeester heeft geconstateerd dat er geen wanordelijkheden en strafbare feiten meer hebben plaatsgevonden sinds de invoering van de beperkingen op 9 juni, op basis van de Wet openbare manifestaties (Wom). Het college van bestuur steunt de normalisering van de regels voor demonstraties op het terrein van de universiteit. De speciale beperkingen en voorschriften voor Gaza/pro-Palestina-demonstraties komen per vandaag te vervallen. Locatie P7a is hiermee vanaf dinsdag 2 juli weer beschikbaar als reguliere parkeerplaats.

De burgemeester heeft per brief wel een speciaal appel gedaan op de betogers om mogelijke nieuwe demonstraties tijdig bij de gemeente te melden, dat wil zeggen minimaal 48 uur van tevoren. Voor demonstraties op de campus vraagt de universiteit om deze, bij voorkeur minimaal vijf werkdagen van tevoren, te melden bij Campus & Facilities: servicecentre-cf [at] ru.nl (servicecentre-cf[at]ru[dot]nl). Zo kan de beschikbaarheid van locaties worden geregeld en kunnen afspraken worden gemaakt voor een goed verloop van de demonstratie voor iedereen. De gemeente benadrukt verder dat strafbare feiten tijdens demonstraties (zoals lokaalvredebreuk en vernielingen) verboden blijven en dat daartegen opgetreden zal worden.

Het demonstratierecht is een groot goed, waar het college van bestuur zich hard voor maakt, net als de veiligheid van alle medewerkers en studenten. De Radboud Universiteit verwacht van alle bezoekers van de campus dat ze zich respectvol opstellen. Uitingen van seksisme, racisme, discriminatie of (fysieke) bedreigingen zijn voor de Radboud Universiteit onaanvaardbaar.