De aanleiding voor de bundel is dat de Nederlandse politiek lange tijd een toonbeeld van stabiliteit was. Denk bijvoorbeeld aan ons overzichtelijke partijenstelsel tot pakweg het laatste decennium. Tegelijkertijd is er ook sprake van veranderingen en aanzienlijke verschuivingen. De maatschappij is veranderd en dit vindt zijn weerslag in, onder meer, hoe er in Nederland gestemd wordt en beleid wordt gemaakt.
Diverse Radboud-wetenschappers werkten mee aan de bundel. Carolien van Ham is één van de vier redacteurs en schreef samen met Jacques Thomassen het hoofdstuk over politiek vertrouwen en legitimiteit. Daarnaast zijn er bijdragen van Paul Bovend’eert (de Nederlandse monarchie), Reinout van der Veer (Nederland en de Europese Unie), Erika van Elsas (publieke opinie), Andrej Zaslove (populisme), Niels Spierings (descriptieve representatie), Marlies Honingh en Lars Stevenson (onderwijsbeleid), Bertjan Verbeek (buitenlands beleid), en Kristof Jacobs (democratische vernieuwing).
De publiekspresentatie van het boek vindt plaats op 10 december in Den Haag. Ben je als professional geïnteresseerd in de inhoud van het boek? Meld je dan nu aan via deze link.