Caroline Slomp
Caroline Slomp

Caroline Slomp benoemd tot hoogleraar Geomicrobiology en Biogeochemistry

Caroline Slomp is per 1 oktober 2022 benoemd tot hoogleraar Geomicrobiology en Biogeochemistry aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Het onderzoek van Slomp richt zich op de cycli van elementen die belangrijk zijn voor levende organismen in aquatische ecosystemen, waaronder die van koolstof, fosfor, stikstof en spoormetalen. Om dat te onderzoeken, combineert Slomp veldwerk, experimenteel werk en modelleren op diverse ruimtelijke en tijdschalen, inclusief het geologisch verleden. Zij werkt hierbij samen met onderzoekers uit veel verschillende disciplines. Het begrijpen van de biogeochemie en microbiologie van kustwateren, zoals in de Oostzee en Zwarte Zee, is daarbij een kerndoel. “In mijn onderzoek kijk ik hoe ecosystemen reageren op verstoringen, zoals eutrofiëring, zuurstofloosheid en mondiale opwarming. Ook onderzoek ik het herstel van aquatische ecosystemen”, aldus Slomp.

“Ik kijk enorm uit naar onze volgende vaartocht in de Oostzee”, vertelt Slomp. “We gaan daar de dynamiek van methaan in de zeebodem bestuderen. We willen weten welke micro-organismen daar methaan verwijderen en hoeveel methaan mogelijk kan ontsnappen naar de atmosfeer.”

Over Caroline Slomp

Caroline Slomp (Khairagali, Pakistan, 1967) studeerde Bodemkunde aan de Wageningen Universiteit. Daarna trad zij in dienst bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. In 1997 promoveerde zij op een proefschrift over de dynamiek van het nutriënt fosfaat in de zeebodem. Sinds 1998 is Slomp werkzaam bij de Universiteit Utrecht. Hier heeft zij verschillende functies gehad, namelijk KNAW Fellow, universitair docent, universitair hoofddocent en, sinds 2013, hoogleraar Mariene Biogeochemie. Die laatste functie combineert ze de komende drie jaar met haar hoogleraarschap bij de Radboud Universiteit.

Caroline Slomp heeft veel artikelen gepubliceerd op een breed onderzoeksterrein. Haar onderzoek focust op (mariene) biogeochemie, (paleo)oceanografie, geo(micro)biologie en milieuwetenschappen. Zij heeft hiermee verschillende prijzen en subsidies verworven, waaronder de Geochemistry Fellow (2020), ERC Synergy Grant (2019), Vici grant NWO (2014) en ERC Starting Grant (2011).

Wil je meer weten over wat Caroline Slomp doet binnen het Radboud Institute for Biological and Enviromental Sciences (RIBES)? Een uitgebreid interview met Caroline Slomp vind je hier.

Contactinformatie

Wil je meer weten? Neem contact op met de afdeling Persvoorlichting & wetenschapscommunicatie van de Radboud Universiteit, 024 361 6000, media [at] ru.nl (media[at]ru[dot]nl)