Timmermans onderzoek focust op het ontwikkelen van laagvermogen instrumentatie voor experimenteel onderzoek aan de hoogst energetische deeltjes die we kennen, en ook voor deeltjes die we nog gaan ontdekken bij extreme energieën. Sinds 2005 werkt Timmermans aan de detectie en analyse van de door kosmische stralen gecreëerde atmosferische deeltjeslawines. Uit metingen hieraan zijn energie en richting van de kosmische straling te bepalen. Door nauwkeuriger te kijken, is de gemiddelde massa van de kosmische straling bepaald. De huidige opstellingen zijn te klein om veel statistiek te vergaren, dus is er in de toekomst een grotere detector nodig.
"Ik werk aan het ontwerp van een detector die uiteindelijk een oppervlak van 200,000 km2 moet gaan beslaan. De detectietechniek met behulp van radioantennes en de laagvermogen uitlezing hiervan ben ik verder aan het ontwikkelen", aldus Timmermans. "De complementaire kennis binnen IMAPP maakt van Nijmegen de ideale basis om experimentele astrodeeltjesfysica verder te ontwikkelen en de resultaten nog beter te interpreteren."
Over Charles Timmermans
Charles Timmermans (Nijmegen, 1965) studeerde Natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 1992 promoveerde hij met zijn proefschrift 'Measurement of muon pair production around the Z-resonance using the L3 detector at LEP', waarbij het resultaat inzicht gaf in het aantal families van elementaire deeltjes. Vervolgens was Timmermans werkzaam bij de University of Michigan (VS), waar hij als postdoc een data acquisitie systeem heeft ontworpen. Timmermans heeft deze kennis ingezet bij de University of Minnesota (VS) voor het ontwerp van de uitlezing van E821, een precisie experiment waarmee het magnetisch moment van het muon gemeten werd.
Als KNAW-fellow heeft Timmermans in Nijmegen het atmosferische muon spectrum onderzocht; de introductie van experimentele astrodeeltjesfysica in Nijmegen. Sinds 2003 is Timmermans onderzoeker bij Nikhef, waar hij bij het Auger experiment nieuwe meettechnieken heeft ontwikkeld.