ChatGPT in het onderwijs
ChatGPT in het onderwijs

ChatGPT: wat betekent het voor ons onderwijs en onderzoek?

ChatGPT is een kunstmatige intelligentie, die snelle, goed geformuleerde antwoorden op uiteenlopende soorten vragen biedt. De impact van deze tool op het onderwijs en onderzoek heeft daarom onze aandacht. We vinden het belangrijk om onze studenten en medewerkers goed te informeren over het gebruik van ChatGPT. Deze technologie biedt veel mogelijkheden, maar we kijken ook of er aanpassingen nodig zijn in onze manier van werken om op een verantwoorde manier mee te gaan met deze ontwikkeling.

Omdat de toepassingen van ChatGPT breed zijn, kan het een brede impact hebben binnen de Radboud Universiteit. Het onderwijs krijgt in het bijzonder veel aandacht: denk bijvoorbeeld aan risico's op fraude en plagiaat bij toetsen en opdrachten, maar ook aan mogelijkheden van het gebruik van de chatbot als brainstormpartner voor studenten of als ondersteuning bij het formuleren van een lesplan voor docenten. We willen daarom de komende periode concrete adviezen formuleren voor het gebruik van ChatGPT in het onderwijs. Hierbij willen we kijken hoe we ChatGPT kunnen gebruiken om leerprocessen te verbeteren, terwijl de eigen verantwoordelijkheid van studenten voor het leren van de lesstof en het ontwikkelen van kennis en vaardigheden behouden blijft.  

Om je op de hoogte te houden van informatie en adviezen over ChatGPT in het onderwijs, kun je de pagina over ChatGPT raadplegen. Deze pagina wordt regelmatig geactualiseerd. 

Bekijk de pagina over ChatGPT

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Education Support