Het college van bestuur van de Radboud Universiteit kent de Christine Mohrmann Stipendia (tot en met 2015: Frye stipendia) sinds 1990 jaarlijks toe aan veelbelovende vrouwelijke promovendi. De tien laureaten van 2024 zijn: Maria den Hartog, Dilemin Yildiz, Dian Schrauwen, Tjits van Lent, Anna Oldeman, Gisela Otto, Femke van Hout, Judith van der Knaap, Tessa Ubels en Lucy Spoliar.


Christine Mohrmann Stipendium voor tien vrouwelijke promovendi
Tien vrouwelijke promovendi van de Radboud Universiteit ontvingen dinsdag 26 maart een Christine Mohrmann Stipendium. Het doel van het stipendium is de promovendi aan te moedigen hun wetenschappelijke loopbaan na de voltooiing van hun proefschrift voort te zetten. Het stipendium ter waarde van 6000 euro stelt hen in de gelegenheid om bijvoorbeeld een periode door te brengen aan een universiteit in het buitenland of op een andere manier verdieping aan hun onderzoek te geven.

Maria den Hartog – Faculteit der Letteren
Maria den Hartog is geïnteresseerd in formele en informele aanspreekvormen, zoals ‘u’ en ‘je’/‘jij’ in het Nederlands, en ‘Sie’ en ‘du’ in het Duits. Ze houdt zich vooral bezig met het effect dat deze vormen hebben op de aangesprokene. Dit onderzoekt ze bijvoorbeeld door te kijken naar de antwoorden op vragen gesteld met ‘u’ of juist ‘jij’. Met behulp van het stipendium gaat Maria ook onderzoeken hoe het onderscheid tussen formele en informele aanspreekvormen in het Nederlands en in het Duits is ontstaan.
Dilemin Yildiz – Faculteit der Medische Wetenschappen
Dilemin Yildiz doet onderzoek naar zeldzame nierziekten waarbij het nierfilter is beschadigd. Tijdens haar promotieonderzoek ontwikkelde Dilemin een orgaan-op-een-chip model. In dit nierfilter model kunnen twee verschillende soorten niercellen, die een rol spelen in het filteren van het bloed, in een micro-omgeving met elkaar kunnen communiceren. Ze onderzoekt onder meer welke communicatiesignalen zijn verstoord en hoe die signalen weer geactiveerd kunnen worden. Het stipendium maakt het mogelijk om van haar samenwerkingspartners in Boston (Harvard University) een geavanceerde techniek te leren om haar nierfilter-op-een-chip verder te verfijnen. Uiteindelijk kan het model dat Dilemin ontwikkelt in de toekomst gebruikt worden als vervanging van dierproeven.
Dian Schrauwen – Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Dian Schrauwen onderzoekt moleculaire vaste stoffen – zoals waterijs, ammoniak en methaan – die representatief zijn voor interstellair ijs. Haar experimentele opstelling en haar simulaties bootsen de omstandigheden in de interstellaire ruimte na: een koude, lege en barre omgeving. Concreet wil Dian beschrijven hoe intens infraroodlicht, afkomstig van de unieke lasers van het HFML-FELIX laboratorium, de structuur van deze vaste stoffen beïnvloedt. Met het stipendium zal Dian verschillende conferenties en workshops bijwonen om meer te leren over astronomische waarnemingen en om alle drie de pijlers van de Gouden Driehoek van de Astrochemie onder de knie te krijgen: observatie, experiment en simulatie.
Tjits van Lent – Faculteit der Sociale Wetenschappen
Tjits van Lent onderzoekt leerprocessen in vooroordelen. Het doel is om een beter begrip te krijgen hoe vooroordelen worden aangeleerd, en vervolgens te onderzoeken of vooroordelen middels leerprocessen kunnen worden verminderd. Zij onderzoekt deze fundamentele leerprocessen door middel van gedragsexperimenten. Met het stipendium zal Tjits een vooraanstaande onderzoeksgroep over attitudes en attitudeverandering van Ohio State University bezoeken. Hier zal zij de bevindingen van haar promotieonderzoek delen en een gezamenlijk onderzoeksproject starten.
Anna Oldeman – Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Anna Oldeman doet onderzoek naar de toegenomen invloed van het parlement (parlementarisering) op Kamerontbinding in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Kamerontbinding is de bevoegdheid van de regering tussentijdse verkiezingen uit te schrijven voor één van de Kamers van het parlement. In het Verenigd Koninkrijk is geëxperimenteerd met een wettelijke vastlegging van de parlementarisering van Kamerontbinding. Anna wenst het stipendium in te zetten voor een verblijf in Londen, zodat zij aan de hand van de Britse ervaringen kan onderzoeken wat de staatsrechtelijke gevolgen zijn van parlementarisering van Kamerontbinding.
Gisela Otto – Faculteit der Managementwetenschappen
Gisela Otto onderzoekt hoe organisaties waarde creëren terwijl ze te maken hebben met een toenemend aantal belanghebbenden. Hoe gaan organisaties om met tegenstrijdige belangen? Hoe kunnen zij belanghebbenden onderdeel maken van besluitvormingsprocessen? De focus ligt op het begrijpen van de vaardigheden en tools die nodig zijn om niet alleen rekening te houden met de klanten, maar ook met andere belanghebbenden zoals overheden, leveranciers, lokale gemeenschappen en NGO's. Gisela zal het stipendium gebruiken voor een bezoek aan het ‘Center for Market Studies’ in Stockholm om haar bevindingen te delen en plannen voor toekomstige samenwerkingen te smeden.
Femke van Hout – Faculteit der Medische Wetenschappen
Femke van Hout bestudeert de mechanismen die virustransmissie door Aedes muggen bepalen. Deze muggen zijn berucht voor het verspreiden van ziektes zoals Zika en Dengue. Femke beoogt te begrijpen waarom deze muggen zo goed zijn in het verspreiden van virussen. Momenteel ontwikkelt ze methoden om de respons van muggen op virale infectie te doorgronden, specifiek op het niveau van genexpressie. Tijdens haar bezoek aan KTH Stockholm zal Femke het stipendium gebruiken om het gebruik van deze methoden uit te breiden van celkweekmodellen naar daadwerkelijke muggenweefsels.
Judith van der Knaap – Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica
Judith van der Knaap bestudeert broeikasgasemissies (BKG) uit sloten in het veenweidegebied om erachter te komen hoeveel broeikasgassen er uitgestoten worden en wat de drijvende factoren achter deze emissies zijn. Ze probeert inzicht te krijgen in de ruimtelijke en temporele variatie van BKG-emissies met behulp van nieuwe en innovatieve analyseapparatuur die continu meten. Stoten doodlopende sloten bijvoorbeeld meer uit en heeft landbeheer effect op de hoeveelheid emissies? Met het stipendium wil Judith Bristol University bezoeken en onderzoek doen naar de ouderdom van koolstof in de sloten door middel van C14-datering.
Tessa Ubels – Faculteit der Sociale Wetenschappen
Tessa Ubels onderzoekt de geplande en ongeplande effecten van psychosociale ondersteuning voor ongedocumenteerde migranten in Nederland en vluchtelingen in Oeganda. Ze doet mixed-methods onderzoek en heeft longitudinale interview- en surveydata verzameld in beide landen. Haar onderzoek kijkt naar de vraag of psychosociale ondersteuning verandering brengt in het welzijn en de sociale levens van de deelnemers. Tessa zal het stipendium gebruiken voor een bezoek aan Durham University, waar ze zich gaat verdiepen in hoe mensen samenleven na conflict, en hoe ze werken aan meer vreedzame relaties.
Lucy Spoliar – Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen
Lucy Spoliar doet onderzoek naar representaties van Joodse en Moslim vrouwen in Britse comedy entertainment, van 2010 tot nu. In het bijzonder houdt haar onderzoek zich bezig met de manieren waarop intersectieve discoursen over religie, ras, geslacht en seksualiteit zichtbaar worden gemaakt, gereproduceerd en gecompliceerd in comedy. Lucy wil het stipendium gebruiken om een bezoek te brengen aan het Centre for Comedy Studies Research, Brunel University London om samen te werken met onderzoekers die daar werken aan comedy en de politiek van representatie.
Contactinformatie
- Organisatieonderdeel
- Faculteit der Letteren, Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen, Faculteit der Managementwetenschappen, Faculteit der Medische Wetenschappen (Radboudumc), Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, Faculteit der Sociale Wetenschappen, Institute for Management research, Graduate School Rechtsgeleerdheid