Circulair gebouw Liander - vestiging Duiven
Circulair gebouw Liander - vestiging Duiven

Circulaire huisvesting - inspirerend voorbeeld

De Faculteit der Letteren en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen verhuizen in 2027 naar het meest duurzame gebouw op de campus. Om inspiratie op te doen, bezochten leden van het projectteam ‘huisvesting FdL-FFTR’ en de ‘gebruikersorganisatie FdL-FFTR’ het kantoor van Liander in Duiven. Dit gebouw is een voorbeeld voor het ambitieniveau van circulariteit voor de nieuwe huisvesting. Hoe wordt zo’n gebouw door de projectteams en gebruikersorganisatie ervaren?

Zeer circulair

In november 2015 opende Liander een volledig circulair gerenoveerd kantoor in Duiven. De vijf oude kantoorgebouwen zijn verbouwd tot een energieleverend complex. Daarnaast zijn veel duurzame keuzes gemaakt en circulaire materialen toegepast. Zo dienen oude deuren in het kantoor als banken.

Medewerkers van de Radboud Universiteit kregen een rondleiding, speciaal voor hen georganiseerd om te ervaren hoe zo’n circulair gebouw – met oog op de verhuizing – nu eigenlijk aanvoelt. Tom van Onna (nu manager Energietransitie Campus & Facilities, maar voorheen werkzaam bij Liander) vertelde tijdens het bezoek over zijn ervaringen als gebruiker van het kantorencomplex voor én na de verbouwing. Heeft de rondleiding de bezoekers geïnspireerd?

Annemarie Hinten werkt als Directeur Bedrijfsvoering bij de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen en is betrokken bij de gebruikersorganisatie FdL-FFTR. Hinten: “Liander biedt een unieke werkomgeving in een circulair gebouw waar ontmoeting en samenwerking centraal staan. Dit wordt ondersteund door een uitnodigende inrichting en sfeer, die herkenbaar is door bijvoorbeeld de terugkeer van onderdelen van oude elektriciteitsmasten in het interieur. Het bezoek bood in die zin dus genoeg inspiratie voor onze nieuwe huisvesting!”

Circulair gebouw Liander - vestiging Duiven

Groene omgeving

Wat de andere bezoekers opviel? Het kantoor biedt voldoende ruimte voor ontmoeting, maar daarnaast zijn er ook rustige werkplekken te vinden. Het complex oogt licht en is er veel ruimte voor groen. Zonnepanelen op de dak van het parkeerterrein voorzien het gebouw van stroom.

Het ontwerp voor dit gebouw is tot stand gekomen in samenspraak mét de gebruikers en zij zeggen met tevredenheid in het kantorencomplex te werken. In de afgelopen jaren zijn er dan ook nog geen verbouwingen of aanpassingen nodig geweest.

De werkomgeving van Liander zal niet één op één aansluiten bij de werkomgeving zoals die nu vorm wordt gegeven door de gebruikers van beide faculteiten. Het resultaat zal er anders uitzien. De rondleiding gaf de bezoekers echter heel veel inzichten over de gemaakte keuzes.

Meer informatie

Wil je meer weten over het project huisvesting FdL-FFTR en het gebouw? Meer informatie vind je op de projectpagina.

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Campus & Facilities
Thema
Duurzaamheid