CMR in de media - april 2024

Hier vind je enkele media-optredens van onderzoekers van het Centrum voor Migratierecht in april van 2024. 

Carolus Grütters (onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht) was te gast in De nacht van BNNVARA op NPO Radio 1 om te praten over de complexe situatie van derdelanders die door de oorlog in Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht. Ook deelde hij zijn kijk op de kwestie in een opiniestuk in het NRC. Grütters bekritiseert hierin de rol van de staatssecretaris in de kwestie. “Het is een vorm van machtsmisbruik door de staatssecretaris. Als de rechter in zijn voordeel oordeelt, roept hij voor de camera dat de Afdeling de baas is. Maar als de rechter anders oordeelt, is dat opeens niet meer zo’’, aldus Grütters. 

Tevens ging hij in het AD in op juridische kant van het nieuws dat Oekraïne de druk op dienstplichtige mannen die naar het buitenland zijn gevlucht opvoert. Volgens Grütters kunnen deze mannen niet zomaar terug worden gestuurd: “Iedereen die na 26 november 2021 uit Oekraïne is gevlucht heeft binnen de Europese Unie recht op tijdelijke bescherming. Deze vluchtelingen vallen onder de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming, kortweg RTB en dat geeft ze recht op onder meer opvang, visumvrij reizen tussen EU-landen, onderwijs voor minderjarigen en de mogelijkheid om te werken.”

Verder schreef Grütters nog een opiniestuk voor NRC: de staatssecretaris is boos op de 'derdelanders' – maar eigenlijk moet hij boos op zichzelf zijn. En in EenVandaag reageert Grütters op het bericht dat de formerende partijen de AsielCrisis willen uitroepen.

Tesseltje de Lange (hoogleraar Europees Migratierecht) bespreekt in De Gelderlander de geschiedenis van de eerste generatie gastarbeiders. Ze wijst op de parallellen tussen de situatie van toen en de huidige behoefte aan arbeidsmigranten in de Nederlandse economie. “We moeten lessen trekken uit de jaren 60 en 70 en gastarbeiders niet alleen zien als handen die zwaar werk verrichten. Laten we kijken naar de hele mens, het potentieel. Als een industrie stopt, zoals de mijnbouw, moet je deze mensen niet afdanken maar juist omscholen richting banen van de toekomst”, aldus de Lange. 

Ook reageerde De Lange in een artikel van het NRC op het feit dat bedrijven derdelanders bewust illegaal in dienst nemen en de daarbij behorende boete voor lief nemen, omdat deze veel lager is dan de opbrengsten. De lange stelt dat bij de overweging om de boetes te verhogen de migranten zelf worden vergeten: “Zij worden op de hoek van de straat aan hun lot overgelaten, maar daar hoor ik de Arbeidsinspectie zelden over, terwijl de overheid daar volgens Europese normen en internationale verdragen van de Internationale Arbeidsorganisatie ILO wel verantwoordelijk voor is.”

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Centrum voor Migratierecht