CMR in de media - maart 2024

Hier vind je enkele media-optredens van onderzoekers van het Centrum voor Migratierecht in maart van 2024. 

Carolus Grütters (onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht) betoogt in een opiniestuk in het NRC dat de behandeling van asielzoekers aan de hand van overlastcijfers onrechtmatig is. Volgens Grütters gaan politici aan de haal met dergelijke cijfers en laten ze de wetenschappelijke inzichten links liggen. Grütters stelt: “Mensen op voorhand straffen omdat ze wel ellende zullen veroorzaken is etnisch profileren.” 

In Dit is de Dag gingen VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans en universitair docent Migratierecht Karen Geertsema in debat over de plannen om de asielprocedure aan te scherpen. Met name op het terrein van de bewijslast.

Tesseltje de Lange (hoogleraar Europees Migratierecht) sprak op NPO Radio 1 over de extra werkgelegenheid die aan de komst van kennismigranten gelinkt wordt. De Lange stelt dat het lastig is om hier concreet cijfers aan te verbinden. “Ik denk dat als je een bedrijf als ASML gaat beperken in de komst van kennismigranten, je daarmee de economie beperkt en daarmee ook de banen in de toeleveringsketen van ASML op het spel komen te staan”, aldus De Lange.

 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Centrum voor Migratierecht