CMR in de media - mei 2024

Hier vind je enkele media-optredens van onderzoekers van het Centrum voor Migratierecht in maart van 2024. 

Ashley Terlouw (hoogleraar Rechtssociologie) ging met Trouw in gesprek over het migratiedebat. In het gesprek spreekt Terlouw zich onder andere uit tegen de framing vanuit de politiek. Ze stelt dat asielzoekers worden gezien als de oorzaak van vrijwel alle problemen in de samenleving. “Er zijn te weinig woningen, dat is waar. Maar dit komt voornamelijk door slecht huisvestingsbeleid en door te veel stikstofuitstoot”, aldus Terlouw. 

Carolus Grütters (onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht) was te gast bij Sophie & Jeroen en het NOS Radio 1 Journaal om te praten over het hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB. Grütters stelt dat de manier waarop het nieuwe kabinet asielbeleid wilt voeren niet het beoogde effect zal hebben. “Ik denk niet dat er minder asielzoekers zullen komen. De oorzaak van de komst van asielzoekers zijn oorlogen en conflicten. Als je daar wat aan doet, dus gaat praten in de landen waar die oorlogen en conflicten heersen, dan kun je iets doen aan de instroom”, aldus Grütters. 

Tesseltje de Lange (hoogleraar Europees Migratierecht) ging voor De Volkskrant ook in op het hoofdlijnenakkoord. Het artikel stelt dat volgens deskundigen de maatregelen rondom migratie ‘nauwelijks houdbaar’ zijn. Ook De Lange voorziet problemen: “zelfs als alles rond migratie en asiel uit het hoofdlijnenakkoord wettelijk zou mogen, dan creëer je met deze voorgestelde maatregelen een crisis in de rechtsstaat, omdat het systeem zal vastlopen.” 

Ook deelt zij in het AD haar kijk op het naar Nederland halen van Indonesische verpleegkundigen door zorgorganisaties. Volgens De Lange moet de overheid een grotere rol spelen in het opvullen van de tekorten in de zorg. “De overheid heeft de wettelijke plicht zorg te leveren aan burgers. Een publieke arbeidsvoorziening zoekt actief, ook internationaal, naar personeel. Duitsland en Vlaanderen doen dat al. Hier is dat niet goed gereguleerd”, stelt De Lange. 

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Centrum voor Migratierecht