Ron Scholte
Ron Scholte

Column Ron Scholte: Ode aan de Radboud Universiteit

Bijna mijn hele werkzame leven ben ik verbonden aan de Radboud Universiteit en ook als student was dat zo. Ik studeerde af bij Klinische Psychologie, promoveerde bij Ontwikkelingspsychologie en ging na mijn promotie in 1998 werken bij Orthopedagogiek als U(H)D. In 2013 verliet ik de Radboud Universiteit omdat ik vond dat ik te weinig maatschappelijke impact had met mijn onderzoek. Ik was vervolgens tot 2021 directeur van een onderzoeksbureau dat zich bezig houdt met praktijkgericht onderzoek en werd bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit en Tilburg University met een missie: ik wilde de klinische praktijk ‘academiseren’, dat wil zeggen; via onderzoek (meestal externe PhD-projecten) een meer wetenschappelijk onderbouwde basis geven. In 2021 keerde ik als fulltime hoogleraar en opleidingsdirecteur terug bij de afdeling Orthopedagogiek van de Radboud Universiteit, en opnieuw met een missie: waar ik eerst de praktijk wilde ‘academiseren’, wilde ik nu de academie ‘praktiseren’, omdat ik vond dat de praktijk wel richting wetenschap opschoof, maar de wetenschap slechts heel schuchter richting praktijk bewoog.  

Afgelopen week maakte ik een nieuwe wending mee in mijn loopbaan aan de Radboud Universiteit: op 25 oktober ben ik begonnen als interim-decaan FSW en ik heb nu al de eer om een column te schrijven. Deze snelheid past bij een proces zoals dat de afgelopen dagen gelopen is en dat is me zodanig opgevallen, dat ik het wil delen als een ode aan onze universiteit.  

Donderdag 19 oktober werd FSW geconfronteerd met het feit dat de decaan een stapje terug moest doen vanwege long covid. Wat volgde was het ultieme voorbeeld van een flexibele en veerkrachtige organisatie: binnen drie dagen werden gesprekken gevoerd met het College van Bestuur, werd de FGV gehoord, was er afstemming met de faculteit en werd het interim-decanaat bekrachtigd. Tegelijkertijd werd op de afdeling waar ik opleidingsdirecteur van ben het directoraat opnieuw vormgegeven om mijn afwezigheid daar op te vangen. Dit alles getuigt voor mij van een betrokkenheid, saamhorigheid, en veerkracht die onze universiteit kenmerkt, woorden die meer blijken te zijn dan holle frasen. En opnieuw merk ik hoe trots, en dankbaar, ik ben om voor de Radboud Universiteit te mogen werken.  

Ron Scholte
Interim-decaan FSW

Contactinformatie