Coming Out Day 2021

Fijne coming out dag! (Radboud)studenten delen hun ervaringen met hun coming out:

Merijn:

Coming Out Day 2021
‘Een coming out is niet iets wat je één keer doet, maar iets dat telkens terug komt. Hoe dat voor mij is gegaan, som ik hier op in chronologische volgorde:

Mijn beste vriend
We waren een ochtend aan het niks doen voordat hij een rijles had. Ik had me voorgenomen om het hem die ochtend te vertellen dus toen we samen naar de bus liepen vertelde ik hem dat de crush van werk waarover ik hem vertelde een jongen was.

Mijn ouders
Ik had me voorgenomen om het op een avond te vertellen maar ik durfde niet, dus ik ging naar mijn kamer. Vervolgens vond ik mezelf echt een pussy en rende ik naar beneden en riep: ‘ik ben gay!’ Toen zei m'n ma: ‘huh, wat bedoel je daarmee?’. Ik vond dat toen een stomme vraag en was lichtelijk geïrriteerd, daarna hadden we een lang gesprek.

Mijn zus
Ik had al eerder de film Love, Simon met haar gekeken, dus ik schreef haar een brief met allemaal hints dat ik gay was.

Mijn broer
Ik had het hem de hele avond geprobeerd te vertellen, maar stuurde hem achteraf een appje. Toen bood hij zijn excuses aan omdat hij me altijd vroeg: "hey Merijn, ben je een beetje gay?"

Mijn oom en tante
Ik whatsappte hen een link van een jeugdjournaalfragment naar ze, omdat ik daarin te zien was. Het was een fragment over een lgbtqia+-jongerenkamp.

Mijn andere vrienden
Ik postte een foto van het lgbtqia+-jongerenkamp op Instagram. En een paar maanden later een foto samen met mijn toenmalige vriendje.

Op school (ik volg de opleiding tot docent)
Een leerling vroeg of ik een vriendin had, ik zei: nee, een vriend.’

Anoniem:

Coming Out Day 2021
‘Vroeger heb ik met mijn ouders veel gesprekken gehad over relaties
en seksualiteit. Het was duidelijk dat het mijn ouders niks uitmaakte met
wie ik of mijn broers thuiskwamen, zolang we maar gelukkig waren.
Daarom heb ik mij ook nooit druk gemaakt over mijn seksualiteit, totdat ik
voor het eerst gevoelens kreeg voor een meisje. Ondanks dat ik een hele
goede band met mijn ouders heb en wist dat het niks uitmaakte, vond ik
het toch spannend om te vertellen.

Elke zondag spreken we met het hele gezin ergens af om te lunchen.
Dit keer was mijn beste vriendin mee, dus leek het mij de ideale
gelegenheid om het maar gewoon op tafel te gooien. Eenmaal toen het
zover was, kwamen de zenuwen toch flink binnen. Daardoor sloeg ik dicht
en begon ik spontaan te huilen. Mijn oudere broer schrok, greep zijn eigen
vriendin vast om niet achterover te vallen en riep gelijk: “Je bent toch niet
zwanger!” Waarna mijn beste vriendin riep: “Zeg het gewoon!” Toen het
hoge woord eruit was: “Ik val ook op meisjes”. Reageerde mijn broer
opgelucht. Mijn jongere broertje wilde weten wie het was en mijn ouders
bevestigde gelijk dat het helemaal niet uitmaakt op wie ik val.

Nu ben ik super gelukkig met mijn vriendin en dat mag iedereen
weten. Een ‘coming out’ naar andere mensen naast mijn familie, vind ik
eigenlijk niet nodig. Lopendeweg komen mensen wel te weten wie ik ben
en wie mij gelukkig maakt.’

Wil je met iemand praten?

Ben je op zoek naar iemand om mee te praten over je coming out, of alles wat met seksualiteit of gender te maken heeft? Studenten kunnen terecht bij jongerenorganisatie Dito!, waar ze kunnen praten met een lid van de LHBT+-gemeenschap, of zich aansluiten bij introductiegroepen om gelijkgestemden te ontmoeten. Op de Radboud Universiteit hebben we ook vertrouwenspersonen met wie je over alles - vertrouwelijk natuurlijk. Lees hier meer over hen, of stuur een e-mail rechtstreeks via vertrouwenspersonen [at] ru.nl.

Activiteiten in Nijmegen

11 oktober Op Coming Out Dag zal Dito! tussen 12.00 en 14.00 uur aanwezig zijn op het Erasmusplein.

13 oktober Kunsthuis LUX Nijmegen organiseert een film en debat over de film Cowboys. Lees meer: https://www.lux-nijmegen.nl/debat/film-gesprek-cowboys/.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.