Micro-organismen zijn schatkamers voor nieuwe biochemische reacties die planten, dieren en mensen niet kunnen uitvoeren. Het onderzoek van Cornelia Welte stelt ons in staat om deze schatkamers te vinden en te waarderen en wil met haar bevindingen bijdragen aan een betere toekomst.
De microben die in de onderzoeksgroep van Welte worden onderzocht, zetten vervuilende stoffen zoals broeikasgassen of geneesmiddelen om in minder schadelijke stoffen. Ze vinden deze micro-organismen in het milieu, waar ze onschadelijke leden zijn van complexe microbiële gemeenschappen, en brengen ze naar het laboratorium om ze onder gecontroleerde omstandigheden te bestuderen met geavanceerde genomica- en kweektechnieken. Met dit onderzoek willen Welte en hun onderzoeksgroep bijdragen aan een duurzamere toekomst waarin ze nuttige micro-organismen willen toepassen in gemeentelijke, agrarische en industriële waterzuivering om milieuvervuiling en klimaatverandering tegen te gaan.
Over Cornelia Welte
Welte begon haar academische carrière aan de Universiteit van Bonn in Duitsland, waar ze in 2008 haar Master of Science met een focus op microbiologie afrondde met de hoogste onderscheiding (mit Auszeichnung). Daarna startte ze haar promotieonderzoek aan de Universiteit van Bonn over ferredoxine-afhankelijk elektronentransport tijdens methanogenese uit acetaat. Voor dit proefschrift, dat ze summa cum laude afrondde, ontving ze in 2011 een PhD Award van de Vereniging voor Algemene en Toegepaste Microbiologie (VAAM) voor het beste proefschrift in microbiologie in Duitsland.
Na afronding van haar promotieonderzoek werkte Welte als Research Scientist aan het Institute for Microbiology und Biotechnology (Universiteit van Bonn), als fellow van de German Academic Exchange Service (DAAD) aan het Institute for Water and Wetland Research (Radboud Universiteit) en als Postdoctoral Researcher aan het Institute for Water and Wetland Research (Radboud Universiteit). In 2015 bleef ze aan de Radboud Universiteit in de positie universitair docent en in 2021 werd ze benoemd tot universitair hoofddocent.
In haar academische carrière ontving Welte verscheidene beurzen, zoals de NOW-VIDI Talent Grant, en was ze Co-PI in de SIAM Gravitation Grant. Welte ontving ook prijzen voor haar onderwijs, zoals de Onderwijsprijs voor Biowetenschappen aan de Radboud Universiteit, en de Onderzoeksprijs van de Vereniging voor Algemene en Toegepaste Microbiologie (VAAM) voor uitmuntende wetenschappelijke prestaties. Daarnaast draagt Cornelia Welte bij aan de academische wereld door het verrichten van academische diensten en management bij verschillende academische tijdschriften, symposia, commissies en stichtingen.