Corona in vakantietijd - Column Wilma de Koning

Corona in vakantietijd - Column Wilma de Koning

In mijn mailbox ontving ik zoveel out of office reply’s deze zomer dat ik het gevoel kreeg dat ik zo ongeveer als enige aan het werk was. Goed om te merken dat velen ervoor gekozen hebben om echt even afstand te nemen van het werk. Dat hadden we echt nodig. Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat heel veel collega’s ook in de zomer nog hard gewerkt hebben.

Zelf vond ik het heerlijk om even in relatieve rust te kunnen werken. Zeker na de enorm hectische periode die we gehad hebben.  Tijd om e-mails en stukken te lezen waar ik de laatste tijd niet aan toe ben gekomen.

De rust voelde ook als stilte voor de storm. Duidelijk werd dat het coronavirus niet op vakantie was en voorlopig ook nog wel even doorwerkt. Het aantal besmettingen met het coronavirus is helaas toch sneller toegenomen dan gehoopt en verwacht. Met gevolgen voor de introductieactiviteiten voor de eerstejaarsstudenten.  Het beperkte fysieke introductieprogramma maakt dat de eerstejaarsstudenten de belangrijke introductieperiode, zoals velen van ons die gehad hebben, hebben gemist. In de media lees je nu meerdere verhalen van mensen die terugkijken naar hun eigen introductie, hoe belangrijk, leuk en nuttig dat was. Ook voor mij geldt dat ik de afgelopen weken heb teruggekeken op mijn eigen introductie aan de Erasmusuniversiteit in 1983. Ik werd ingedeeld in een wegwijsgroepje. Met die groep doorliepen we het gehele introductieprogramma en werden we wegwijs gemaakt in de stad Rotterdam maar natuurlijk ook in de Erasmus Universiteit zelf. Vaak hoor je dat tijdens die eerste weken relaties voor het leven ontstaan. Zo ook bij mij. De wegwijzer van destijds is mijn echtgenoot geworden.

De eerstejaarsstudenten van academisch jaar 2020-2021 zullen ook hun verhaal hebben over de introductie. Dat verhaal zal afwijken van hun voorgangers en van onze eigen verhalen. Het verhaal van onze eerstejaars van studiejaar 2020-2021 zal een verhaal zijn dat nog lang verteld zal gaan worden. Uniek en historisch, dat gaat deze introductie zijn.

Heel fijn dat we de mogelijkheid hebben gekregen om toch nog enige fysieke introductieactiviteiten te laten plaatsvinden. Ik hoop oprecht dat we ondanks alle beperkingen onze eerstejaarsstudenten een onvergetelijke introductie hebben bezorgd. Medewerkers van Radboud Services en oudere jaarsstudenten hebben hun uiterste best gedaan om ondanks alles een mooi introductieprogramma te maken. Heel veel waardering en complimenten daarvoor.

Ik hoop dat de vakantie voor eenieder de welverdiende rust en ontspanning heeft gegeven die zo nodig en welverdiend was. Dat iedereen zoals dat zo mooi heet ‘heeft kunnen bijtanken’. We hebben de opgedane energie weer hard nodig voor het nieuwe academisch jaar. Het zal een bijzonder jaar zijn dat veel van ons gaat vragen maar ook veel moois gaat brengen.

Ik wens al onze eerstejaars veel plezier en succes  en ons allen een mooi academisch jaar 2020/2021 in verbondenheid met elkaar en de wereld om ons heen, met veel kracht, wijsheid, inspiratie en vooral geduld en goede gezondheid.

Wilma de Koning is vicevoorzitter van het college van bestuur. De beide andere leden zijn voorzitter Daniël Wigboldus en rector magnificus Han van Krieken. Om en om schrijven de collegeleden columns over wat hen als bestuurders bezighoudt.

Aan deze website wordt nog gewerkt. Meer informatie: 'een nieuwe website'.