Post-emancipatie in de Nederlandse Cariben
De periode na de invoering van de emancipatiewet in 1863 bood nieuwe mogelijkheden en uitdagingen voor voormalig tot slaaf gemaakten en hun afstammelingen. Een groot deel van hun geschiedenis overleeft mondeling: in gezongen verhalen, mythen, volksverhalen, sprookjes, dierenfabels, anekdoten en ballades die van generatie op generatie zijn doorgegeven. Deze unieke verhalen zijn waardevolle bronnen om inzicht te krijgen in hun perspectieven en ervaringen. In deze verhalen komen de religieuze en migratiegewoonten naar voren, samen met de sociale, economische en politieke veranderingen die plaatsvonden in de Nederlandse Cariben.
Reeks gastcolleges
De gastcolleges zijn gratis toegankelijk voor alle studenten en medewerkers. De lezingen vinden plaats op donderdag 11, maandag 15 en donderdag 18 april van 15:30 tot 17:30 uur. Het aantal plaatsen is beperkt, dus schrijf je snel in. De voertaal is Engels. Studenten krijgen geen EC’s voor het volgen van deze colleges.
Lezing Radboud Reflects
Rose Mary Allen geeft op donderdag 11 april ook een lezing bij Radboud Reflects over de impact van slavernij op de voormalige Nederlandse Antillen.
Rose Mary Allen is hoogleraar aan de Universiteit van Curaçao. Ze studeerde culturele antropologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (nu Radboud Universiteit). Voor haar proefschrift Di ki manera? documenteerde ze de oraal overgedragen persoonlijke geschiedenissen van Afro-Curaçaoënaars in de periode na de Emancipatie.