Samenwerken
De meeste hogescholen en universiteiten zijn aangesloten bij SURF en werken collectief samen om cyberdreigingen te bestrijden. Ook de Radboud Universiteit is onderdeel van dit netwerk. In dit SURF-netwerk wordt kennis gedeeld, houdt men elkaar vertrouwelijk op de hoogte van dreigingen en eventuele oplossingen. Tijdens een cyberaanval is dan snel duidelijk wat voor een aanval het is en wordt informatie gedeeld om preventieve of repressieve maatregelen te nemen. Bij de teams van Information & Library Services gaat dan ook meteen ‘verhoogde dijkbewaking’ in werking. Het netwerk en de systemen van de universiteit worden sowieso 24/7 gemonitord, maar nu worden ze nog scherper in de gaten gehouden.
Dagelijks pogingen
Ook bij de Radboud Universiteit zijn er dagelijks pogingen van kwaadwillende om binnen te komen en het netwerk en de systemen van de universiteit. Dit proberen ze op allerlei manieren zoals phishing, malware en met DD0S-aanvallen* bij ons of onze partners.
Het is een misvatting dat techniek en ICT-maatregelen alles veilig maakt. Het is zeker zo belangrijk hoe we met onze digitale middelen omgaan. Hier helpen juiste processen en heldere verantwoordelijkheden, maar ook jij speelt een grote rol in de digitale weerbaarheid van de Radboud Universiteit.
Voorkomen is beter dan genezen. Blijf alert.
Het is dus van groot belang dat ieder van ons alert blijft op ‘vreemde zaken’ en zorgvuldig omgaat met de data en kennis van de universiteit. Je kunt helpen door:
- gebruik te maken van sterke wachtwoorden in combinatie met MFA;
- op het werk en privé alert te blijven op phishing;
- je apparatuur altijd te voorzien van de laatste (beveiligings-)updates, te voorzien van antivirus software en te 'locken’ bij het achterlaten.