De drijfveer achter duurzame verandering: Maaike Thijssen over haar carrière en impact bij TenneT

Maaike Thijssen, Lead van het Business Team bij TenneT, speelt een sleutelrol in de energietransitie en de ontwikkeling van het offshore-netwerk. Met haar achtergrond in Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit en uitgebreide ervaring in duurzame transformatie, zet zij zich in om bij te dragen aan een duurzamere samenleving. In dit interview deelt Maaike haar ervaringen uit haar studie, de vaardigheden die ze in haar werk toepast, en haar visie op de toekomst van verduurzaming.

Maaike Thijssen

Naam 

Maaike Thijssen

Huidige functie

Lead Business Team bij TenneT

Vooropleiding

Deeltijdmaster Bedrijfskunde

Kun je kort vertellen over je tijd aan de Radboud Universiteit? Wat heb je gestudeerd en wat waren je ervaringen?

Ik studeerde Bedrijfskunde aan de Radboud Management Academy. Ik heb enorm genoten van die tijd. Mijn groep, groep 56, bestond uit diverse, leergierige en ontzettend leuke studenten, wat mijn horizon verbreedde met waardevolle inzichten vanuit hun organisaties. Het samen studeren voor tentamens versterkte het groepsgevoel, hoewel de borrel bij De Heeren van Sint Anneke na elk laatste tentamen van de periode hier natuurlijk ook aan bijdroeg. De colleges waren boeiend en de tijd vloog voorbij, want de meeste docenten wisten, zelfs na een lange werkdag, mijn volledige aandacht vast te houden. Dit kwam mede doordat ik de cases en theorieën goed kon relateren aan mijn eigen werkervaring.

Ik koos voor deze studie omdat het aansloot bij mijn functie als HR/Recruitment Directeur en later als Manager Transformatie. Ik wilde leren om vanuit meerdere perspectieven beter te organiseren, met de mens centraal. De veelzijdigheid van de opleiding sprak me aan, omdat deze zich richtte op het creëren van positieve impact op medewerkers, processen, resultaten en onze omgeving.

De opleiding begon met boeiende vakken zoals Systeemtheorie, die direct bevestigden dat ik de juiste keuze had gemaakt. Door onderzoeken binnen mijn eigen organisatie uit te voeren, zoals voor strategisch management, kreeg ik waardevolle inzichten, bijvoorbeeld bij het onderzoeken van het strategisch proces van mijn toenmalige werkgever.

Hoe zie je de invloed van je opleiding aan de Radboud Universiteit op je carrière en welke vaardigheden pas je toe in je werk?

De opleiding bood mij als Manager Transformatie waardevolle modellen en theorieën, die ik op de achtergrond als basis gebruikte. Hierdoor kon ik beter onderbouwde adviezen geven en de opgedane kennis versterkte mijn zelfvertrouwen als adviseur. Vakgebieden zoals Analyse en Ontwerp van Organisaties, verzorgd door Dr. Armand Smits, en natuurlijk de colleges van Dr. Jan Achterbergh, ondersteunden me bij het ontwerpen en optimaliseren van organisaties om doelen zo efficiënt en effectief mogelijk te bereiken.

Hoewel het in de praktijk niet altijd eenvoudig is om veranderingen door te voeren of nieuwe kennis direct toe te passen, hielpen de inzichten me om beter geïnformeerde gesprekken te voeren met managers. Door gerichte vragen te stellen, kon ik op een constructieve manier bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie.

Wat houdt jouw rol als leidinggevende van het Business Team in?

Als leidinggevende van het business team werk ik samen met een ontzettend fijn en gedreven team aan strategie, cultuur en communicatie. We bieden inzichten, advies en praktische ondersteuning om het Management Team te helpen bij organisatorische uitdagingen en verbeterinitiatieven. Ik werk bij TenneT, een Europese netbeheerder (Transmission System Operator, TSO). TenneT stimuleert de energietransitie met als doel een duurzame, betrouwbare en betaalbare energietoekomst. TenneT ontwerpt, bouwt, onderhoudt en exploiteert meer dan 25.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen in Nederland en grote delen van Duitsland, en faciliteert de Europese energiemarkt via 17 interconnectoren met onze buurlanden.

Ik werk binnen de business unit Large Projects Offshore, die een cruciale rol speelt in de energietransitie. Onze unit is verantwoordelijk voor zowel de huidige als de toekomstige ontwikkeling van het offshore-netwerk en de implementatie van het 2GW-programma. We werken aan de ontwikkeling en realisatie van DC-interconnectoren en de aansluitingen van offshore windparken in de Noordzee, zowel in Duitsland als in Nederland.

Wat vind je het leukst aan je werk?

Wat ik het leukst vind aan mijn werk is de voortdurende complexiteit en de groei die nodig is om onze doelen te bereiken. We moeten ons constant aanpassen en efficiënt en slim blijven werken in een veranderende omgeving. Daarnaast is het voor mij belangrijk om bij een organisatie te werken die daadwerkelijk bijdraagt aan de verduurzaming van de samenleving.

Voordat ik bij TenneT kwam, heb ik 11 jaar met veel plezier gewerkt bij BAM, een bouwbedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid en verandering binnen de bouwsector. Zij richten zich op minder vervuiling, minder materiaalgebruik en meer oog voor biodiversiteit en welzijn. Hun werk aan de energietransitie, klimaatadaptatie en het onderhoud van infrastructuur is essentieel, en diezelfde drive voel ik nu bij TenneT. Dat ik mag bijdragen aan de realisatie van de ambities rondom de energietransitie is gewoon fantastisch.

Hoe zie jij de toekomst op het gebied van duurzaamheid?

De weg naar een duurzame toekomst vraagt om volharding en structurele veranderingen. De tijd dringt, en dat wordt steeds duidelijker. Ik hoop dat we gezamenlijk een rol kunnen spelen in het verder ontwikkelen van een duurzame leefomgeving en het respecteren van de natuur. Onderzoekers, maatschappelijke organisaties, bedrijven en andere betrokkenen zullen op een inventieve en ondernemende manier moeten samenwerken om oplossingen te vinden. De lezers van dit gesprek zijn zich daar vast al van bewust, maar omdat je me vroeg om advies voor de huidige studenten, wil ik dit toch benadrukken. Het sluit aan bij mijn advies aan studenten die willen bijdragen aan een duurzame toekomst: werk samen, leer van elkaar en stel hoge doelen. Ik ben ervan overtuigd dat we meer kunnen bereiken dan we ons voorstellen.