Werken in de universitaire moestuin
Werken in de universitaire moestuin

De moestuin die voor verbinding zorgt

Binnen de duurzaamheidscommissie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen ontstond er een initiatief om een facultaire moestuin op te zetten die studenten en medewerkers met elkaar verbindt. Dit plan lag er ook al binnen de universiteit en zo is Eric Fleischer, student Psychologie en lid van de duurzaamheidscommissie FSW, in het project van de universitaire moestuin gerold. Hij vertelt ons hoe er al snel plannen werden gemaakt om dit project vorm te geven.

Het stukje grond naast de Hortus, achter de botanische tuinen, werd beschikbaar gesteld voor dit doel. Een plattegrond werd uitgezet om te bepalen welke groenten en bloemen er verbouwd zouden worden. Deze keuze werd gebaseerd op een zaaikalender, waarbij rekening werd gehouden met welke gewassen goed bij elkaar zouden groeien.

In oktober 2022 begon de projectgroep van de moestuin met de eerste werkzaamheden, zoals het uitzetten van paden en het planten van bloembollen. Tijdens de wintermaanden werd er minder actief aan de tuin gewerkt, maar in februari en maart stonden de eerste klusdagen gepland. Medewerkers en studenten werden via de universitaire nieuwsbrief uitgenodigd om betrokken te worden bij de ‘community garden’ en konden zich aanmelden voor een speciaal Teams kanaal.

Medewerkers en studenten graven in een moestuin

Klusdagen

Tijdens de klusdagen werden er verschillende voorzieningen gerealiseerd, zoals het maken van bankjes en plantenbakken van oude pallets, evenals het aanleggen van de waterafvoer. De moestuin groeide gestaag en er werden diverse gewassen geplant, zoals aardbeien, sla, courgettes, een kruidenspiraal en boontjes. De aanwezigen op de klusdagen kregen ook de mogelijkheid om zelf plantjes voor te zaaien, zowel voor de universitaire moestuin als voor eigen gebruik.

Lunchen in de moestuin

Om de gemeenschap verder te versterken, worden er binnenkort lunches georganiseerd waarbij mensen kunnen samenkomen en genieten van de moestuin. "Over een maandje kunnen de aardbeien geplukt worden en hoe leuk is het dan om buiten te zitten met elkaar en van de moestuin te genieten", aldus Eric. Deze community lunches vinden hopelijk plaats tot aan de zomervakantie.

Na de zomer start het oogstseizoen. Het idee van een oogstfeest staat nog in de kinderschoenen, maar het streven van de community is om ‘potluck’ oogstfeest te organiseren, waarbij iedereen iets meeneemt om te delen en tevens gebruikmaakt van de gewassen uit de moestuin. Dit zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van de oogst en de tuin gezamenlijk kan benutten.

Aansluiten bij de community

Eric: ‘’Het idee om een community garden op te starten was om studenten en medewerkers bij elkaar te brengen. De moestuin zorgt tevens voor het bevorderen van het welzijn, omdat we in onze studie/werk veel binnen zitten en nu buiten met onze handen bezig kunnen zijn’’.

Heb je ook interesse om deel te nemen? Sluit je dan aan bij het Teams kanaal. Hier zullen te zijner tijd ook diverse activiteiten worden gecommuniceerd.

Deelnemen aan het Teams kanaal

Contactinformatie