De rechtenfaculteit in de media, week 12

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week met bijdragen van André Janssen, Sonja Meijer, Tesseltje de Lange en Pauline Ernste.

André Janssen (hoogleraar Burgerlijk Recht) pleit in een interview met Omroep Gelderland voor nieuwe wetgeving over de verantwoordelijkheid bij AI-schade. Hij wijst op de opkomst van generatieve AI en de complexiteit van aansprakelijkheid bij zelflerende systemen. Europa werkt aan de AI Act, maar Janssen waarschuwt voor mogelijke ontmoediging van ontwikkelaars van AI en het risico van achterstand ten opzichte van landen zoals China. Janssen vreest dat ontwikkelaars dan eerder voor China kunnen gaan kiezen. "Het gevolg daarvan kan wel eens zijn dat wij AI uit China in moeten gaan kopen omdat we die zelf niet hebben. Dan zijn de gevaren niet te overzien", aldus Janssen.

Sonja Meijer (hoogleraar Penitentiair Recht) gaf in EenVandaaguitleg over de wet- en regelgeving rondom de terugkeer van ex-zedendelinquenten in de samenleving. Aanleiding hiervan was het feit dat Benno L. na het uitzitten van zijn straf in Nederland ook in Duitsland de fout in ging. “Als Benno L. nu veroordeeld zou worden, zou hij ook een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel kunnen worden opgelegd, waarvan een verbod om Nederland te verlaten een van de voorwaarden is”, stelt Meijer. 

Tesseltje de Lange (hoogleraar Europees Migratierecht) sprak op NPO Radio 1 over de extra werkgelegenheid die aan de komst van kennismigranten gelinkt wordt. De Lange stelt dat het lastig is om hier concreet cijfers aan te verbinden. “Ik denk dat als je een bedrijf als ASML gaat beperken in de komst van kennismigranten, je daarmee de economie beperkt en daarmee ook de banen in de toeleveringsketen van ASML op het spel komen te staan”, aldus De Lange.

Pauline Ernste (CPO-hoogleraar Geschilbeslechting in de (inter)nationale rechtspraktijk) vertelt in een stuk in Mr. Online over cross-examinations. In internationale arbitragezaken is het verrichten van een cross-examination een belangrijk onderdeel van de zitting. De advocaat heeft daarin een zeer actieve rol die we niet kennen bij de Nederlandse overheidsrechter. Aanleiding is de nieuwe masterclass van het CPO. “Deze masterclass brengt de deelnemende advocaten de juiste kennis én vaardigheden bij voor het effectief voeren van een cross-examination”, aldus Ernste.