De rechtenfaculteit in de media, week 13

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week met bijdragen van Hansko Broeksteeg, Frederik Zuiderveen Borgesius en Rian de Jong.

Hansko Broeksteeg (hoogleraar Staatrecht) ging voor Omroep Gelderland in op het demonstratierecht. De aanleiding hiervan was het feit dat de koranverbranding van Pegida-voorman Edwin Wagensveld door de gemeente Arnhem werd verboden. Het komt in Nederland zelden voor dat demonstraties worden verboden. Broeksteeg stelt dat een burgemeester met goede argumenten moet komen om een demonstratie te beperken of zelfs te verbieden. "De burgemeester moet kunnen aantonen dat hij onvoldoende mogelijkheden heeft om de demonstratie door te laten gaan: er is geen geschikte locatie of er is onvoldoende politiecapaciteit beschikbaar”, aldus Broeksteeg.  

Frederik Zuiderveen Borgesius (hoogleraar ICT en recht) gaf in het AD uitleg over de wetgeving rondom het gebruik van videodeurbellen. Hij benadrukt dat hoewel deurbellen met camera's handig lijken, er toch strikte regels zijn omtrent het filmen van de openbare ruimte. Zuiderveen Borgesius zegt vooral moeite te hebben met het gebruik van de beelden door de politie: “Zij vragen beelden op die op illegale wijze zijn gemaakt. Ik vind het dubieus dat de politie gebruikmaakt van het feit dat families op grote schaal de Europese privacywet schenden." 

Rian de Jong (universitair hoofddocent Staatsrecht) reageerde voor Trouw op het omstreden doodschieten van een wolf in opdracht van de gemeente Westerveld, in juli vorig jaar. De gemeente zocht later pas uit of dat mocht en bracht toen naar buiten dat het besluit was genomen op basis van de Politiewet en de Gemeentewet. De Jong stelt dat de gemeente alleen bij acuut en concreet gevaar een beroep op deze wetten mag doen. “Ik ben zelf geen wolvenexpert, maar als aangetoond kan worden dat zo’n dier een acute noodsituatie veroorzaakt, dan mag het”, aldus De Jong.