De rechtenfaculteit in de media, week 14

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week met bijdragen van Paul Bovend'Eert, Hansko Broeksteeg, Carolus Grütters en Michiel Tjepkema.

Paul Bovend'Eert (hoogleraar Staatsrecht) was te gast bij EenVandaag om te praten over de buitenlandse inmenging in de Nederlandse politiek. Bovend’Eert stelt dat de verdenkingen grote gevolgen hebben. “Deze kwestie raakt de betrouwbaarheid van het parlement en daarmee ook de kern van het functioneren van de democratie. Die mist moet je niet boven een parlement willen laten hangen’, aldus Bovend'Eert. 

Hansko Broeksteeg (hoogleraar Staatsrecht) reageert onder andere in Trouw en op BNR Nieuwsradio op dezelfde kwestie. De Kamer werkt aan een wet, waarbij een onafhankelijke commissie bekijkt hoe geldstromen binnen partijen lopen. Broeksteeg denkt dat een dergelijke commissie de problemen niet zal verhelpen “Ik kan mij niet voorstellen dat er rechtstreeks geld is gedoneerd. Dat gaat of wel via cash, of via stromannen en vage stichtingen, maar natuurlijk niet via de officiële boeken.”

Carolus Grütters (onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht) was te gast in De nacht van BNNVARA op NPO Radio 1 om te praten over de complexe situatie van derdelanders die door de oorlog in Oekraïne naar Nederland zijn gevlucht. Ook deelde hij zijn kijk op de kwestie in een opiniestuk in het NRC. Grütters bekritiseert hierin de rol van de staatssecretaris in de kwestie. “Het is een vorm van machtsmisbruik door de staatssecretaris. Als de rechter in zijn voordeel oordeelt, roept hij voor de camera dat de Afdeling de baas is. Maar als de rechter anders oordeelt, is dat opeens niet meer zo’’, aldus Grütters. 

Michiel Tjepkema (hoogleraar Bestuursrecht) reageert in De Gelderlander op het feit dat Natuurmonumenten eisen wilt stellen aan het NK wielrennen, dat voor een deel door Nationaal Park Veluwezoom is gepland. Tjepkema wijst erop dat gemeenten de vergunning moeten verlenen voor evenementen. ‘’Zij moeten in die vergunning opnemen aan welke voorwaarden een evenement moet voldoen. Het ligt voor de hand dat in de vergunning voorschriften staan die de overlast beperken. Daar moet de organisatie van het NK zich aan houden. Welke voorschriften dat precies zijn en hoe ver die gaan, dat is aan de gemeente, niet aan Natuurmonumenten.”

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Faculteit der Rechtsgeleerdheid