De rechtenfaculteit in de media, week 19

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week met bijdragen van Ashley Terlouw, Leon Trapman en Tesseltje de Lange.

Ashley Terlouw (hoogleraar Rechtssociologie) ging met Trouw in gesprek over het migratiedebat. In het gesprek spreekt Terlouw zich onder andere uit tegen de framing vanuit de politiek. Ze stelt dat asielzoekers worden gezien als de oorzaak van vrijwel alle problemen in de samenleving. “Er zijn te weinig woningen, dat is waar. Maar dit komt voornamelijk door slecht huisvestingsbeleid en door te veel stikstofuitstoot”, aldus Terlouw. 

Leon Trapman (docent en promovendus Staatsrecht) ging met Mr. Online in gesprek voor de rubriek ‘Mr. van de week’. Trapman promoveerde afgelopen dinsdag op het proefschrift ‘Kiesrecht, verkiezingen en verkiezingscampagnes’. In het interview gaat Trapman onder andere in op de gebreken van het Nederlands kiesrecht:  “Een van de gebreken is het grootschalige gebruik van de volmachtstem. Kiezers geven daarmee in feite hun stem uit handen. Dat kan het vrije en eerlijke verkiezingsverloop onder druk zetten.” 

Tesseltje de Lange (hoogleraar Europees Migratierecht) deelt in het AD haar kijk op het naar Nederland halen van Indonesische verpleegkundigen door zorgorganisaties. Volgens De Lange moet de overheid een grotere rol spelen in het opvullen van de tekorten in de zorg. “De overheid heeft de wettelijke plicht zorg te leveren aan burgers. Een publieke arbeidsvoorziening zoekt actief, ook internationaal, naar personeel. Duitsland en Vlaanderen doen dat al. Hier is dat niet goed gereguleerd”, stelt De Lange.