De rechtenfaculteit in de media, week 20

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week vind je hier artikelen van en over Carolus Grütters, Gerard van Solinge en Paul Bovend'Eert.

Carolus Grütters (onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht) reageerde in Fact Gurus op BNR op een uitspraak die bij Omroep Ongehoord Nederland werd gedaan over de Wet Verplaatsing Bevolking. Deze wet werd vorig jaar wegens de oorlog in Oekraïne ingezet. Volgens een belastingdeskundige maakt deze wet mogelijk dat immigranten mogen wonen in huizen van mensen die betalingsachterstanden hebben bij de belastingdienst. Grütters legt uit waarom deze uitspraak incorrect is: “De wet biedt in theorie veel mogelijkheden, maar dan moeten alle artikelen wel actief zijn. Dat zijn ze niet, er is maar één artikel geactiveerd.”

Gerard van Solinge (hoogleraar Ondernemingsrecht) reageerde voor De Telegraaf op het voornemen van ondernemer Gerard Sanderink om zijn bedrijvenimperium van de hand te doen. Volgens Van Solinge is Sanderink buitenspel gezet. De door de Ondernemingskamer aangestelde topman Peter Wakkie heeft alle troeven in handen: “Hij bepaalt wat er gaat gebeuren, ook wat betreft een verkoop.” Van Solinge legt uit dat Sanderink  zonder medewerking van de door de rechter benoemde tijdelijke functionarissen überhaupt niks kan doen: “Hun taak is vooral om rust in de tent te brengen. Ze moeten zorgen dat er geen klanten weglopen en dat er klanten terugkomen.”

Paul Bovend’Eert (hoogleraar Staatsrecht) schreef een opiniestuk voor het NRC. De laatste jaren komt regelmatig voor dat Eerste Kamerleden in opspraak komen vanwege andere functies die zij uitoefenen. Bij de behandeling van de hervorming van het pensioenstelsel in de Eerste Kamer is de integriteitsvraag ten aanzien van enkele senatoren aan de orde gesteld. Bovend’Eert bekritiseert de manier waarop de Eerste Kamer de eigen integriteitsregels handhaaft: "Een staaltje zelfregulering dat, zoals in veel andere gevallen, gedoemd is te mislukken".