De rechtenfaculteit in de media, week 22

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week met bijdragen van Sonja Meijer, Masja van Meeteren, Sally Thin, Paul Bovend’Eert en Carolus Grütters.

Sonja Meijer (hoogleraar Penitentiair Recht) en Masja van Meeteren (hoogleraar Criminologie) waren te gast in de podcast WODC live. De podcast, die in het Grotiusgebouw werd opgenomen, behandelde de strafoplegging door de rechter bij recidive. Meijer en Van Meeteren deden onderzoek naar deze strafoplegging. Uit hun onderzoek blijkt dat rechters hoger straffen in het geval van recidive. Meijer stelt daarbij wel dat er onder rechters geen sprake is van automatisme: “Het hangt ook van de feiten en de omstandigheden van het geval af. Die feiten en omstandigheden kunnen er namelijk ook voor zorgen dat rechters er juist voor kiezen om niet zwaarder te straffen.” 

Sally Thin (assistent-professor Internationaal en Europees Recht) was te gast in de podcast ‘In a Nutshell’ van VOX. Thin was te gast in een aflevering over de Palestijnse kwestie. In deze context wordt onder andere de juridische kant van genocide besproken. “The definiton of genocide has two parts: the genocidal intent and the genocidal act. Those two things need to be in combination. Usually when genocide is alleged, it is comparatively easy to establish the genocidal acts have been committed, but genocidal intent is very difficult to establish’’, aldus Thin.

Paul Bovend’Eert (hoogleraar Staatsrecht) sprak met Trouw over de mate waarin de nieuwe premierskandidaat, Dick Schoof, gescreend is. Dit aspect is na de fraudezaak rondom Ronald Plasterk extra relevant. Bovend’Eert is niet onbekend met dit thema. 27 juni 2024 geeft de hoogleraar Staatsrecht zijn afscheidscollege, getiteld ‘Handhaving van integriteitsregels in het parlement en de regering’. Bovend’Eert stelt dat de zaak rondom Plasterk tekenend is voor de Nederlandse politiek. “Interne controle onder politici is heel beperkt’’, aldus Bovend’Eert.

Carolus Grütters (onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht) sprak met het Financieele Dagblad over de financiële tekorten bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het IND ontvangt geld op basis van het aantal afgehandelde aanvragen in een jaar. Het aantal aanvragen is echter ieder jaar verschillend, wat betekent dat het IND in tijden van drukte moet opschalen en in rustigere tijden medewerkers moet ontslaan. Grütters is kritisch op deze manier van financiering: “Als ze vandaag een dossier minder te behandelen hebben dan gisteren, dan staan er direct mensen op straat.”