Carolus Grütters (onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht) was te gast bij EenVandaag om de Europese doorbraak over migratie te bespreken. De nieuwe asieldeal heeft als gevolg dat asielzoekers worden gescreend aan de buitengrens. Bij een kleine kans op verblijfsvergunning mogen ze niet verder reizen en moeten ze versneld uitgezet worden. Grütters is sceptisch en noemt de deal dramatisch. Volgens Grütters zou dit pact enkel politiek zijn en negatieve gevolgen hebben: “Als je grensovergangen moeilijker maakt, blijven mensen nog steeds komen, omdat ze in nood zijn. Alleen raken ze getraumatiseerd als ze de grens over komen.”
Frederik Zuiderveen Borgesius (hoogleraar ICT en recht) was te gast bij NPO Radio 1 om uitleg te geven over Europese regelgeving rondom kunstmatige intelligentie. Apparaten mogen volgens de regelgeving onder andere geen mensen volgen via gezichtsherkenning én mogen geen gebruikmaken van emotieherkenning. Het verbieden van emotieherkenning is volgens Zuiderveen Borgesius een goede ontwikkeling: “Bedrijven claimen dat als je AI een video laat zien, het AI-systeem zo de emotie van de persoon kan inschatten. Het is voor mensen al lastig om emotie in te schatten, voor een AI systeem al helemaal. Ook is het cultureel bepaald hoe je emoties uit. Het is dus onzin dat dit zou kunnen.”
Tesseltje de Lange (hoogleraar Europees Migratierecht) bekritiseert in NRC de huidige regelgeving rondom migratie. Deze regelgeving bepaalt dat asielzoekers maximaal 24 weken per jaar mogen werken. Echter oordeelde de rechtbank in Arnhem twee maanden geleden dat het UWV een werkvergunning niet mag weigeren als de asielzoeker langer wilt werken. De Lange steunt deze uitspraak en voegt toe dat deze uitspraak in strijd is met Europese regelgeving. De Lange pleit voor een toegankelijkere arbeidsmarkt voor asielzoekers: “Uit onderzoek blijkt dat snel actief kunnen zijn zowel de geestelijke gezondheid als de integratie later als statushouder bevordert.”