De rechtenfaculteit in de media, week 23

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week met bijdragen van Hansko Broeksteeg, Ivo van Duijneveldt en Paul Bovend’Eert.

Hansko Broeksteeg (hoogleraar Staatsrecht) sprak met BNR Nieuwsradio over de aanstaande hoorzittingen voor de bewindspersonen van het nieuwe kabinet. Het is voor het eerst dat er hoorzittingen plaatsvinden voor een nieuwe kabinetsploeg. Het is nog afwachten welke vorm de ondervraging krijgt, maar volgens Broeksteeg hoeven we er niet veel van te verwachten. “De Kamer gaat een beetje de nieren proeven van de kandidaat-bewindspersonen, maar de Kamer gaat uiteindelijk niet over de benoeming.”

Ivo van Duijneveldt (promotus Strafrecht & Criminologie) promoveerde recent op zijn proefschrift  ‘De maatschappelijke integratie van de politie’. In een interview met BNR Nieuwsradio licht Van Duijneveldt zijn proefschrift toe. Uit het onderzoek blijkt dat de politie steeds verder van de burger afstaat. “Waar de politie sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw voornamelijk in dienst van de samenleving stond, zien we nu een kloof ontstaan tussen de politie en de burger’’, aldus Van Duijneveldt.

Paul Bovend’Eert (hoogleraar Staatsrecht) levert in een artikel van het NRC kritiek op de mate waarin nieuwe bewindslieden gescreend worden. Bovend’Eert stelt dat deze screening te oppervlakkig en vrijblijvend is in vergelijking met die van ambtenaren in gevoelige functies. Volgens Bovend’Eert zouden partijleiders meer verantwoordelijkheid kunnen nemen in de screening. “Politiek leiders kunnen zélf beginnen met screenen. Ze kunnen een uitgebreid cv opvragen, nagaan wat kandidaten in het verleden hebben gedaan of in het openbaar hebben gezegd. Je kunt alvast een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vragen. Het is op zich vrij simpel.”

Contactinformatie

Organisatieonderdeel
Faculteit der Rechtsgeleerdheid