De rechtenfaculteit in de media, week 28

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week met bijdragen van Henri de Waele, Carolus Grütters en Tineke Strik.

Henri de Waele (hoogleraar Internationaal en Europees Recht) legde voor NU.nl uit dat de economische problemen die het Verenigd Koninkrijk nu ervaart, deels te wijten zijn aan Brexit. De Brexit heeft geleid tot een moeizamere relatie met de EU, waardoor economische problemen groter en moeilijker te beheersen zijn geworden. "In financieel-economisch opzicht heeft het Verenigd Koninkrijk nog altijd niet alle gevolgen van de Brexit gevoeld. Het land staat waarschijnlijk nog een hoop ellende te wachten. Dat begint voelbaar te worden," stelt De Waele.

Carolus Grütters (onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht) besprak op BNR Nieuwsradio de onhaalbaarheid van de asielplannen van het Nederlandse kabinet. Volgens de Europese Commissie kan Nederland niet zomaar een asielcrisis uitroepen en ook de behandeling van asielaanvragen opschorten is in strijd met Europese asielrichtlijnen. Carolus Grütters, senior onderzoeker bij het Centrum voor Migratierecht, stelt dat het kabinet dit al maanden had kunnen weten. "Het verzoek kan bij voorbaat op geen enkele positieve reactie van de commissie rekenen," aldus Grütters.

Tineke Strik (bijzonder hoogleraar Burgerschap en Migratierecht) sprak met het NRC over de mogelijke pushbacks die door de Griekse kustwacht zouden worden uitgevoerd. De Griekse premier wordt hier nauwelijks op aangesproken. Strik stelt in het artikel dat de Europese Commissie en de lidstaten prima weten wat er aan de hand is “Ze willen er alleen niks mee.”