Sonja Meijer (hoogleraar Penitentiair Recht) deed in opdracht van het WODC onderzoek naar de hoogte van celstraffen bij recidive. Uit dit onderzoek bleek dat recidivisten gemiddeld 3,7 jaar celstraf krijgen, terwijl first offenders 2,8 jaar opgelegd krijgen. Het onderzoek, op verzoek van toenmalig minister Sander Dekker, analyseerde 766 rechterlijke uitspraken van ernstige geweldsdelicten. Volgens Meijer gaat het onderzoek deels ook over vertrouwen in de rechter: “We hebben geconcludeerd dat rechters in algemene zin hoger straffen als er sprake is van recidive. Rechters zeggen nu van de wet voldoende ruimte te ervaren om hoger te kunnen straffen.” Maar, zegt Meijer in NRC “dat betekent niet dat recidivisten automatisch een hogere straf krijgen. Rechters maken gebruik van de ruimte die er is voor uitzonderingen. Bij nieuwe wetgeving zou die ruimte kunnen verdwijnen.” Ook gaf Meijer in het NRC haar reactie op de mogelijke omkoping door TV-presentator Khalid Kasem.
Daniël Stein (promovendus) promoveerde afgelopen vrijdag aan de Radboud Universiteit op een proefschrift over hoofdelijke aansprakelijkheid. In een interview met Mr. Online blikt hij terug op zijn studententijd en deelt hij zijn advies voor de huidige generatie studenten: “Durf het toe te geven als je iets niet weet of begrijpt. Dat klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet. Ik heb vaak meegemaakt dat als één iemand bekent iets niet te begrijpen, de rest van de zaal het vaak ook niet blijkt te begrijpen. Niet zelden is degene die als eerste bekent iets niet te begrijpen, de slimste in de zaal.” Steijn licht tevens zijn proefschrift toe in de rubriek Mr. van de week.
Carolus Grütters (onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht) en Karen Geertsema (universitair docent Europees en nationaal migratierecht) deelden hun kijk op de tijdelijke bescherming van
derdelanders uit Oekraïne. De landsadvocaat betoogde tijdens een zitting in oktober dat Nederland zelf kan beslissen wanneer de tijdelijke bescherming stopt. Grütters laat De Volkskrant weten hier anders over te denken: “De knoppen zitten in Brussel, niet in Den Haag.” Geertsema stelt op Radio 1 dat de uitspraak ook iets zal zeggen over het hoe de Nederlandse rechter om moet gaan het EU-recht. Inmiddels heeft de Raad van State bepaald dat de tijdelijke bescherming van derdelanders eindigt op 4 maart dit jaar.