Sonja Meijer (hoogleraar Penitentiair recht) reageerde in De Volkskrant op de uitspraak in de zaak van John S. die drie mensen vermoordde. De Rotterdamse rechtbank veroordeelde S. enkel tot een levenslange gevangenisstraf terwijl de advocaat en het OM voor tbs pleitten. Vanwege een nieuwe wetswijziging begint een tbs-behandeling pas in de laatste twee jaar van de gevangenisstraf. Als de rechters meegaan in de eis van het OM, zou S. zijn behandeling pas in 2050 kunnen beginnen. Tegen de tijd dat de gevangene in aanmerking komt voor tbs, is de persoon in de gevangenis verhard en gehospitaliseerd. Meijer geeft aan dat de combinatie van een lange celstraf en tbs sinds de nieuwe wetgeving daarom een steeds groter probleem is geworden: “Maar het is voor het eerst dat een rechter zo scherp stelt dat hij met de nieuwe wetgeving niet uit de voeten kan.”
Gerard Meussen (hoogleraar Algemeen Belastingrecht) beredeneerde in Trouw dat ook linksgeoriënteerde mensen zich op kleine schaal schuldig maken aan belastingontduiking. Meussen verklaarde dit naar aanleiding van het verhaal van de familie Van der Vorm, die wordt beschuldigd van belastingontduiking “Je ziet dat als het op het individu aankomt, de mensen toch liever in Duitsland tanken omdat het daar goedkoper is. Zij vinden de belastingen hier te hoog.”
Ashley Terlouw (hoogleraar Rechtssociologie) lichtte in De Gelderlander toe waarom het raar is dat mannen met ontblote borst op het terras van een sauna mogen zitten, maar vrouwen niet. Terlouw vindt dit een lastig dilemma door de tegenstelling tussen enerzijds de gewenste gelijkheid tussen mannen en vrouwen en anderzijds tradities en sociale conventies. Toch zou aan deze normen volgens Terlouw minder waarde gehecht moeten worden: “Sociale normen worden bepaald door de dominante groep en zijn soms discriminerend. Bovendien zijn ze aan veranderingen onderhevig.”
Frederik Zuiderveen Borgesius (hoogleraar ICT en recht) verklaarde in De Gelderlander waarom je beveiligingsbeelden niet online mag delen, ook niet als er een dief herkend kan worden, hoe frustrerend dit ook is: “Naast dat het in strijd is met de privacywetgeving, is het ook een vorm van eigenrichting. Je deelt zelf een straf uit, in de vorm van reputatieschade. Het publiceren van zulke foto’s kan als strafbare ‘smaad’ gelden.”