De rechtenfaculteit in de media, week 32

In deze rubriek vind je een overzicht van medewerkers van de Nijmeegse rechtenfaculteit die de afgelopen week in de media verschenen. Deze week zijn Rowin Jansen en Carolus Grütters aan het woord.

Rowin Jansen (promovendus en docent Algemene rechtswetenschap) reageerde in De Volkskrant op een zaak waarbij een anonieme Facebookgebruiker een man beschuldigde van het gebruiken van vrouwen. Hierbij werden foto’s van de man gebruikt. De rechtbank oordeelde dat Facebook de persoonsgegevens van de anonieme afzender moet overhandigen aan de beschuldigde man. Zo kan het conflict onderling beslecht worden. Volgens Jansen democratiseert de uitspraak de vrijheid van meningsuiting op internet: “Internet lijkt steeds minder op het Wilde Westen.”

Carolus Grütters (onderzoeker Rechtssociologie en Migratierecht) lichtte voor Omroep Gelderland toe hoe gemeenten onrust onder inwoners kunnen onderdrukken bij het verwelkomen van statushouders. De burgemeester van Hulshorst stuurde inwoners een brief nadat er een chalet in de brand werd gestoken waar een statushouder gehuisvest werd. Volgens Grütters is dit niet voldoende en is gehoord worden cruciaal: “Laat de gemeente duidelijk maken ‘wie, wat en hoe’ en laat omwonenden duidelijk maken wat hun bezwaren zijn.”